Jane ♥ Beautiful

9. ledna 2013

Nafoukněte si svůj den aneb POLYFAZICKÝ SPÁNEK

zdroj:google

Ahojte kočky,
dneska se trochu odkloníme od kosmetiky, ikdyž  vlastně jen trochu. Znáte to, nestíháte, máte spoustu učení, stresu, málo spánku, do toho ještě to nehezké počasí, pochmurné šedé dny a naší pleti to moc nepřidá, a tak vypadá tak, jak vypadá - zašedle a unaveně. Zvlášť v tomhhle období si občas moc přeju nafouknout svůj den a přitom být ještě svěží a né unavená. Proto si dneska řekneme něco o polyfazickém spánku, o kterém jsem se dočetla před 3 dny, když jsem hledala nějaké tipy, jak vyzrát na únavu. Doufám tedy, že se vám dnešní článek bude hodit, mně se totiž hodí moc, ve škole je toho hoodně, ke všemu bych nejradši  jen spala a to fakt pořád, takže pak klasicky nestíhám. Podle mě to vypadá celkem dobře, zatím to zkouším druhý den a jsem furt stejně unavená, ale nechám tomu čas a uvidí se.
V polyfazickém spánku se zjednodušeně jedná o to, že spíte méně hodin v noci a dáte si pár  30 minutových šlofíků během dne, přičemž za každou půl hodinu ve dne si odečtete dvě hodiny spánku v noci. Dejme tomu, že všichni nám říkají, že máme spát 8 hodin, když já si řeknu, že si odpoledne dám  jednou 30 minut spánku (samozřejmě můžete víckrát, ale na to si zatím netroufnu), tak tedy budu v noci spát jen 6 hodin a tak mi zbudou 2 hodiny před spaním pro něco užitečnějšího. Je taky důležité spát přibližně v násobku 1,5 hodiny, během které se vystřídají všechny fáze NREM i REM  spánku, tzn. že když půjdu spát např. v půl 12, budu vstávat  v půl 6. Rozdělte si bdělý den na 2 přibližně stejné části, které rozdělte 30 minutovým šlofíkem. A šlofík si dejte, ikdyž při něm neusnete, tělo si musí zvyknout. Horší je pak po té půl hodině vstát, to mi dělá docela problém, ale když to pak zvládnu, jsem fakt taková svěžejší. Normálně jsem takhle usla třeba na 2 3 hoďky a byla jsem ještě víc přejetá a unavená, takže na tom fakt něco bude. 
Tak si to tedy ještě shrnem do bodů.

Musíte:

  • si za každý 30 minutový spánek ve dne odečíst 2 (můžete i 1,5) hoďky v noci
  • spát v násobku 1,5 hodiny
  • dát si 30 min. šlofíka během dne, ikdybyste neusli
  • rozdělit si bdělý den na 2 stejné části, které oddělíte šlofíkem
  • pokud pijete kávu, počkejte a dejte si ji až po šlofíku, ale celkově snižte její množství na minimum


Co vám polyfazický spánek přinese?

  •  čas navíc, což se zrovna v tohmle stresovém období fakt hodí
  • více času = více klidu = méně stresu
  • měli byste být i méně unavení

Samozřejmě to není pro každého, já sama to teprve zkouším a jsem na to zvědavá, docela se ale bojím víkendu, protože tohle byste měli praktikovat pořád, tedy i o víkendu a to se teda obávám, že to nedám.
Pro někoho, kdo chodí normálně spát o půlnoci a vstává brzo, to možná ani žádnej objev nebude, ale pro mě, která chodí spát v půl 10 to docela objev je, jelikož mám ještě cca 2 hoďky na jiné věci. Takže zase ty dvě hoďky můžu zužitkovat nějak odpoledne, třeba cvičením, na které se často vymlouvám právě kvůli času..


Znáte to? Co si o tom myslíte?

39 komentářů:

  1. Bohužel nemám ani čas na toho 30 minutovýho šlofíčka přes den, ale nápad je to dobrý :-)

    OdpovědětVymazat
  2. tyjo zajímavý o tom slyším poprvé :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé, ale mně trvá tak 2 hodiny usnout, tak nevím, jak bych to dělala :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to jsem ještě neslyšela! Ale je pravda, že když si vyjímečně hodím šlofíka na 2 odpoledne, jsem pak ještě víc unavenější než předtím, takže na tom asi něco bude:) Je to fakt zajímavý! Pak dej vědět, jak to pokračuje:)

    OdpovědětVymazat
  5. Už jsem o tom slyšela, ale nevím, jestli bych na to měla odvahu - jsem odjakživa velký spáč, tak si myslím, že by mi ten spánek nakonec přece jenom chyběl. Jestli to budeš zkoušet delší dobu, moc by mě zajímalo, jak ti to půjde a jaký to na tebe bude mít vliv. Určitě bych si o tom pak ráda přečetla další článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já jsem taky velkej spáč, tak právě nevim, ale včera jsem byla unavená hrozně moc, že jsem nejdřív spala tu půl hoďku, ale pak ještě v 6 jsem usla na hoďku :D.
      Článek určitě napíšu :))

      Vymazat
  6. Tohle by mě asi zabilo, já mám problém usnout i v noci, ne ještě během dne... :)

    OdpovědětVymazat
  7. strašne zaujímavé ;) ale mám problém ako An...

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to bych asi nemohla... já přes den spát prostě nemůžu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Závidím! Já přes den usnu až moc snadno..:D

      Vymazat
  9. holky, vy co máte problém usnout, nehcodíte teda spát moc brzo? Že nejste tak unavený, abyste zabraly?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spát brzo nechodím, unavená bývám, ale stejně kolikrát nezaberu. :) Ale to jsou moje problémy s usínáním, věřím, že někomu tahle metoda může absolutně vyhovovat. :)

      Vymazat
    2. Hmm, tak to ti nezávidím, já zaberu tak do 15 minut:D

      Vymazat
  10. Jinak závidím všem, co přes den neusnou... to já až mooc snadně, hlavně při učení :DD

    OdpovědětVymazat
  11. Dřív jsem to tak nějakou dobu dělala, ale nakonec jsem vždycky byla ještě unavenější než při původním plánu pořádně se vyspat v noci...takže nevěřím tomu, že půl hodina ve dne nahradí 2 v noci:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zatím taky furt unavená, ale úplně stejně jako předtím, než jsem tohle zkusila. :)

      Vymazat
    2. Tak dej časem vědět jak to jde :)

      Vymazat
  12. To já chodím spát kolem 12 večer, v posteli nemůžu zabrat a když už usnu, hned mi zvoní budík a já sem neskutečně unavená:D Když přijdu ze školy, tak už ale zas unavená nejsem a když si lehnu, tak neusnu:D Vůbec to nechápu :D
    Jája

    OdpovědětVymazat
  13. Vytisknu si to a dám přečíst šéfovi, co na to řekne:-)

    OdpovědětVymazat
  14. zajímavý...to klidně zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  15. Jo, kdybych si tam mohla schrupnout přes den. To bohužel při mojí práci možné není. A spím asi jen 6 hodin v noci, tak něco odečítat, to už bych asi fakt padla na hubu. Ale jinak moc zajímavý nápad. :-)

    allthatgems.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jono, tak to asi jo, já normálně spím těch 8 hodin, někdy i víc, tak se to dá :D

      Vymazat
  16. Tak to mě zaujalo, škoda, že to u mě nejde praktikovat. Leda bych v práci navrhla, aby nám pořídili do kanceláře nějaké pěkné kanape :-) kdybys měla ještě nějaké tipy na únavu, tak sem s nimi, taky s tím teď bojuju... hezký den, Jani :-)

    http://amomentoflifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ono je to spíš pro školou povinné a pro ty "na volné noze" , kteří mají čas odpoledne noo :)

      Vymazat
  17. Praktikovala jsem neco podobnyho na VS, kdyz jsem pri studiu pracovala a po vecerech psala seminarky a proste nemela cas na osm hodin spanku v noci. Spala jsem vetsinou od 12 do sesti a pak pres den pul hodky az hodku. Sice jsem po probuzeni (pres den) byla asi pul hodky uplne mimo, ale jinak se to dalo. Cas jsem opravdu ziskala. Ale doporucovala bych to opravdu jen v pripade nutnosti, s timhle neni radno si zahravat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo? já právě měla dojem při čtení těch různejch článků, že se to má naopak praktikovat pořád.. No uvidíme, jak mi to půjdu, zatim to vypadá docela bledě..

      Vymazat
  18. Díky za super článek, něco z toho budu muset zkusit. Se spaním mám fakt problémy - tedy spíše se vstáváním. Jsem poránu vždycky neuvěřitelně vysílená...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuju!
      Já mám taky problém se vstáváním, ale unavená nejsem..

      Vymazat
  19. Mě by zajímalo, jestli má pomoct těch 30 minut ikdyž neusnu? Jasně, že neusnu, já si lehnu o půlnoci a ve čtyři ještě čumím do zdi :D Tak natož usnout ve dne.. Teď jsem nespala (ne že bych nestíhala, ale prostě mi nešlo usnout) asi 36 hodin :/ Pomohly mi až dva prášky na spaní. Myslím, že u mě je to tím, že vstanu tak v jednu odpoledne a celej den pak jen ležím u fb, klidně nevytáhnu paty z baráku 14 dní, takže nemám být z čeho unavená a pak to tak dopadá :D
    Ale když jednou dvakrát do roka musím vstát dřív než v poledne, tak jsem samozžejmě mrtvá únavou, takže by se mi usnout na těch 30 minut hodilo, ale to abych si na to vyčlenila 3 hodiny..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noo, dočetla jsem se, že si těch 30 min máš dát i kdybys neusla, takže nejspíš jo, že si prý tělo po čase zvykne a usneš za chvilku... Každopádně jestli máš takovýhle problémy se spaním, tak mi to nepřijde okej..Ale zase když vlastně nic neděláš...tak jako to zas chápu :D

      Vymazat
    2. Díky, vyzkouším to teda :) Je to fakt jen tím, že nic nedělám, když mám někdy fofry, spím přes noc třeba jen 6 hodin a celej den se nezastavím, tak pak lehnu a spím jak zabitá :D

      Vymazat
  20. Moc díky za tenhle článek. Od doby, co jsi ho tu vystavila, se to snažím praktikovat. Dávám si 2x půlhodinovou chrupku přes den a v noci spím 4,5 hodiny. Ještě se mi nestalo, že bych během toho odpoledního odpočinku fakt usnula, ale i tak se po něm cítím svěžejší... No, doufám, že tyhle drobné mouchy se časem ještě vychytají. Protože jestli to bude fungovat, tak se ze mně asi stane polobůh, jak už mám plno nápadů, co s časem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 4,5 hodiny :-O Když si takhle odpoledne dvakrát odpočineš, nemáš pak problém večer usnout(nejsi moc čilá)?

      Vymazat
  21. To já v noci nemůžu usnout vůbec (hlavně při zkouškách), jsem sice hrozně unavená, ale furt musim myslet na ty problémy že toho mám hrozně a že nic nestíhám a tak... :// Je mi 15 a už mám takovýhle problémy s usnutím, jsem holt nervák :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji! ♥