Jane ♥ Beautiful

4. dubna 2013

Aby pleť zůstala déle matná..

... a neleskla se jak psí kulky!

Ahojte!

dnešní článek bude zaměřený na pleť a to konkrétně na pleť mastnou. Mám pro vás pár malých a taky levných tipů, jak neházet prasátka, ale víte co? Alespoň máme výhodu oproti sušenkám, nebudeme mít tolik vrásek a to je dobrý ne?:D Ikdyž..lesknout se  taky není zrovna žádoucí... a ne jednou jsem raději chtěla bejt seschlá jak švestka. :D

Od té doby, co jsem vysadila HA, se mi nejen zhoršila pleť, začaly brutálně mastit vlasy... ona se mi začala i brutálně mastit kůže! Teda jako ne že bych ji dřív měla normální, ale mastila se mi tak nějak..no v menší míře, dejme tomu. Proto jsem se teda rozhodla zakročit, protože jsem skoro mohla ten olej z pleti ždímat..nebylo to prostě jen pouhý lesknutí, ale totální volej, mastnota, hnus prostě. A tak jsem trochu zapátrala a objevila pár tipů, který mi to celkem slušně pomáhají korigovat a o ty se s vámi dnes podělím. :)


 

1. KROK



Jako první tip vám musím prozradit heřmánkový čaj. Nepřišla jsem na to sama, ale díky tomuto blogu a je to úplná paráda! Jednoduše si kupte heřmánek a to sypaný, je lepší než ten sáčkový (ale to každý čaj, žejo), udělejte z něho odvar, klidně silnější, já dala 3 lžíce, nechte vychladnout a pak ho nalejte do ledovače a dejte zmrazit. Ráno si vyndejte jednu kostičku a přejíždějte si s ní po obličeji. Je to parádní, vždycky mě to úplně probere a nemám tak napuchlý oči..a když si zrovna vynípnu pupínek, tak se mi pak i zmenší otok. Taky je dobrý si kostičku dát do kapesníku a pořádně se obalit ručníkem, všude to totiž kape a bez kapesníčku by vám mohly umrznout prsty. :) A hlavní jeho účinek jsem vypozorovala právě v tom, že se mi pleť mastí o moc méně! Troufla bych si říct, že i o 70%. Normálně jsem totiž musela odsávat skoro každou hodinu, teď tak jednou za 3 - 4 hoďky.
Pak už jen stačí nanést krém a následuje krok číslo 2...

 

2. KROK


Až se krém vsákne (cca 5-10min) tak na pleť naneseme mletý oxid zinečnatý. Já ho koupila v lékárně, 15g asi za 40,-. Naneste ho normálně štětcem na pudr a opatrně, je totiž bílý, tak abyste nedali moc velkou vrstvu :) Tenhle kámoš nejen že zmatňuje, on taky léčí! Vzpomeňte si na zinkovou mast nebo slavný Sudocrem. Navíc jsem zjistila, že obsahuje přírodní uv filtr, takže je to skvělá věc na opalování, ale o tom později, hned jak ho vyzkouším v Itálii na horách, podám report. :)
Navíc mi přijde, že tak trochu funguje jako báze, jen bez silikonů. MU jakoby lépe přilne a déle vydrží.

 

3. KROK


Třetím krokem je make up. Momentálně můj hodně používaný je tenhle minerální od EDM. Pokud máte pleť mastnou, tak je samozřejmostí použít make up právě pro pleť mastnou a na ni jsou podle mě moc fajn právě minerální MU, protože mi přijde, že s nimi pleť taky vydrží o chlup déle matná, než s tekutými.

 

4. KROK


Čtvrtý krok spočívá v tom, že si vezmete kapesníček, oddělíte jednotlivé vrstvy, vezmete jednu a opatrně ji přiložíte na pleť, tím odsajete přebytečnou mastnotu.  Tohle já dělám i v průběhu dne, než se přepudruju, protože nemám ráda, když na tu vrstvu mazu nanesu ještě pudr. Ble. Samozřejmě stejně dobře poslouží matující papírky..ale vyhazovat 40 korun za něco, co si můžu udělat doma? Ne, děkuji.

 

5. KROK


Posledním krokem je pudr, který do pleti vtiskávejte pomocí plochého štětce. Už jsem vám o tom psala tady , je to lepší, než štětcem šmrdlat po obličeji a zbytečně si tím setřít MU.

Samozřejmě díky těmto tipům vám pleť nevydrží matná od rána do večera, ale jisté prodloužení tam je vidět a to hlavně kvůli heřmánku, zinku a taky technice nanášení pudru. Všechny varianty jsem zkoušela i samostatně a dobrý, ale takhle pohromadě fungují nejlíp. Největší zlepšení jsem ale pozorovala díky heřmánku, to bylo fakt rapidní. :) Může se to zdát zdlouhavé, ale není, zabere vám to tak o 7 minut víc než normálně, což je možná pro někoho dost..ale když nechcete být mastňandy, tak to prostě překousnete. :)

 

A jaké jsou vaše zbraně proti mastnotě? :)


47 komentářů:

  1. Ty jo, to s tím heřmánkem mě docela překvapilo! Já si jím jen napařuji obličej, ale že to funguje i takhle :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, k bodu č. 2, jak dlouho používáš? To je sypké, či mazlavé?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chvilinku, asi 5 dní a je to sypký, prostě jako pudr:)

      Vymazat
    2. je to super..hlavně mě potěšilo, že to má i uv filtr, protože většina opalováků mi akné zhoršuje:(

      Vymazat
    3. Záleží na tom jestli používáš opalováky s chemickými, nebo minerálními filtry.

      Vymazat
    4. no právě s těmi chemickými.. většinou jsem si matlala na obličej to ,co na tělo, ale pak jsem zkusila daylong na mastnou pleť a ten byl v pohodě:)

      Vymazat
  3. Taky bych chtěla zkusit něco od NYC ... :)

    gabulka-lovelygirl.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý tip ten heřmánek. Já ho teda hlavně ráda piju. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já zas ne, moc bylinkové čaje nemusím..ale na pleť, tojo!:D

      Vymazat
  5. Já teda zrovna patřím mezi ty "sušenky"... takže článek není moc určený pro mě, ale moc ráda jsem si ho přečetla...vážně... a jinak ten pudr NYC jsem si dneska koupila, tak jsem na něj zvědavá... jestli překoná Stay Matte :))

    Jane´s colours

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda :) a ten pudr je dobrý, na tu cenu je hodně dobrý :)

      Vymazat
  6. Super článek Jani! :) Vím,že mi kosmetička doporučovala na pleť si koupit nějaký vitamíny se Zinkem teď si nevzpomenu na jméno,že to prý pomáhá asi se jí budu muset zeptat. :D Jinak já sem měla mastnou pleť,ale bohužel poslední dobou sem spíše sušenka a k tomu hodně citlivá. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Jo, zinek v tabletách beru taky:))

      Vymazat
  7. Doporučuju místo papírového kapesníku na odsátí použít cigaretové papírky (vážky 3 kč v trafice) fungují úplně stejně jako drahé matující papírky. Podle mě to funguje lépe než papírový kapesník, ale taky se dá:)

    OdpovědětVymazat
  8. Skvely clanek! Taky patrim mezi svetove producenty mastnoty a hermanek musim vyzkouset.. diky krasko! :o)

    OdpovědětVymazat
  9. Podařený článek, díky. Ten tip s heřmánkem je vážně fajn (a taky pro mě :) jediné, co z toho blogu lze brát vážně, jinak se tam musím pořád smát, ale to sem nepatří) a funkční. To ostatní vyzkouším a uvidímě :). Díky ještě jednou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuju! :) Jinak s tím blogem moc nechápu, jak to myslíš..

      Vymazat
    2. Nechci na ten blog házet špínu, to vůbec, tak nevím, jak to napsat. Zkrátka se mi postoje slečny zdají moc radikální, má v těch parabenech, sulfátech a silikonech a ropných derivátech celkem guláš, i když se to snaží podávat fundovaně. A hlavně je plná paradoxů .). A trošinku mi přijde, že se moc veze na vlně - vše přírodní je dobré, chemie je špatná, aniž by pro to měla nějaké seriózní argumenty, kromě toho, že to zní pěkně. Jasně, jedna věc je, že jí některé přípravky nemusí sedět, ale svádět to na jednu složku ve výrobku, to ne, to fakt ne :). A taky třeba říká, že to a to je tady teprve x let a nevíme, co to ve skutečnosti dělá.. a přitom v těch 'přírodních' přípravcích je mnoho :) látek vyvinutých teprve pár let, mnohdy kratší dobu a neví se to stejně tak. Je toho zkrátka moc, proto mě ten její postoj rozesmívá, ale píše o tom poutavě, to ne, že ne.
      No, zní to celkem jako guláš :), ale snaha dovysvětlit Ti můj postoj byla. :)

      Vymazat
    3. Hm, jasně, tak já ani tyhle články nečtu nebo je spíš tak letmo prolítnu, protože tomu vůbec nerozumim a...prostě to tak nehrotim :) Jako souhlasím s těma bíbíčkama, co je nepoužívám, tak mám pleť lepší, když jsem pak 3 dny je zase používala, tak mi naskákaly pupínky..ale jinak.. :)

      Vymazat
  10. I magnesium v prasku omezuje tvorbu mazu. Na youtube jsou videa kde si slecna trosku prasku smicha s vodou a vklepe to do obliceje a pak nanese makeup a rika ze pak 6 hodin nemusi pudrovat. Asi na tom neco bude, vzdyt i na lezeni se pouziva takovy prasek aby se nesmykali ruce.

    OdpovědětVymazat
  11. https://www.youtube.com/watch?v=xFvvpdte1VE tady je video o magnesiu

    OdpovědětVymazat
  12. Já mám teda pleť smíšenou..takže si užívám jak vysušené, tak i mastné pleti....S tím heřmánkem to je skvělá rada....taky jsem něco slyšela..ale zase o koupeli z heřmánku...zamezuje celkově nadměrné pocení...prý!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, o tom jsem zas neslyšela já..ale já se nepotím, tak je mi to jedno, ale na tu mastnotu je super:)

      Vymazat
  13. Skvělý článek Jani!:) Taky bojuji s mastnou pletí, takže si mě tímto článkem moc potěšila:)

    OdpovědětVymazat
  14. Přesně tehle článek jsem potřebovala! Děkuju!

    OdpovědětVymazat
  15. Velmi dobrý článek... musím vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dej pak vědět, jestli zabralo, budu moc ráda:)

      Vymazat
  16. dřív se mi obličej taky hrozně leskl, měla jsem strašně mastnou pleť, několikrát denně jsem se musela pudrovat...a styděla jsem se, nejhorší to bylo třeba na nějakývh společných fotkách, kde můj obličej zářil jako zrcadlo :D ale tak před 3 lety to přestalo, úplně samo, stejně tak jako se mi přestalo dělat "pubertální akné" na čele, teď mívám pupínky spíš na bradě. Nevím čím to je, ale spravilo se to samo....asi stárnu, a moje pleť už není "mladistvá" :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pfee, to ti závidím! Taky bych z toho už chtěla vyrůst:(:D bohužel se mě to furt drží jako klíště a to už jsem vlastně dospělá!!:D a furt nic:D
      Jooooo, to s těma fotkama znám, naposledy před měsícem na plese se mi to stalo.. všechny kolem mě úplně normální, jen já lesklá jak diskokoule :D ale tak za to taky trošku může alkohol a tanec, žejo:D

      Vymazat
    2. Ono je to, myslím si, s věkem spíš o to horší. Byť mastná pleť ustupuje. Na mně okolo patnácti, šestnácti nevydržel make-up od nalíčení se v sedm ráno ani do poledne. S věkem se moje smíšená (silný lesknutí právě v T-zóně, tváře v normě) proměnila spíš v pleť smíšenou až normální a tváře mám suchý a T-zónu v pohodě. No, jenže sklony k problémové pleti mám stále, stále se mi občas dělají pupínky, jenže většina antipupínkových přípravků počítá s mastnou pletí, čili brutálně vysušuje. (Populární tea tree mi dřív vyrobí obrovské suché fleky než zlikviduje beďar.) Navíc, když si člověk chce namazat suché tváře, zejména v zimě, půlka hydratačních krémů mu ucpe póry. Takže máte na výběr se buď loupat nebo chodit obeďarovaní, než najdete správný krém. :-)

      Vymazat
    3. To mi ani neřikej, takže jsem doživotně odkázaná bejt masťanda:))
      Tee tree mi taky nevyhovuje, bud ho dávám moc a pak mi udělá akoraát červenej flek..nebo nevim.

      Vymazat
    4. Já právě myslím, že s věkem tě to maštění pleti asi trochu přejde, ale nepřejde problematická pleť, to je asi celoživotní boj. No a normální až suchá pleť s pupínky se drží na uzdě hůř než pleť mastná s pupínky. Mraky těch přípravků je pro mastnou, problematickou pleť věku teenagerovského, jenže s pupínky bojují i dospělí. Je fakt, že v těch šestnácti, sedmnácti jsem na sebe mohla napatlat cokoli jsem chtěla, mohla jsem si pleť dloubat, jak jsem uznala za vhodné. Když to nepomohlo, neublížilo. Dneska kolikrát pozoruju, že když použiju přípravek, který mojí pleti nesedí, dopadne to ještě hůř než původně. (Zmiňovaný tea tree, místo pupínku mám rudý flek přes půl tváře.) Jinak, jak jsem psala dole, ořešák zkus, to je takový můj babský recept, poměrně účinný i když u mě ne trvale a definitivně (akné hormonálního původu). Ale třeba u tebe pomůže líp. Jo a na svoje sem tam premenstruační beďary používám Pityol (který mi momentálně zachránil sebevědomí, protože jsem snaživě papala B-komplex a zhoršila se mi po něm pleť). :-) Natřít v silný vrstvě na noc a jít chrnět, většinu mých premenstruačních neřádů to zlikviduje za den až dva. A na polštář radši ručník, pokud nechceš prát hned povlečení, mastička má šílenou konzistenci i vůni a není dobrý si to následující noc otřít do obličeje znova. A provozovat, když jsi sama doma a nesdílíš lože s přítelem, člověk vypadá trochu jak stižený leprou. :-D

      Vymazat
  17. Ahoj Jani, zaujal mě ten oxid zinečnatý. Nevysušuje to moc? Já mám se zinkem dobré zkušenosti co se týče vnitřního užívání a i Sudocrem používám, ale o tomhle jsem ještě neslyšela :) Já mám smíšenou pleť, s leskem problémy už nemám, ale pořád se mi dělá akné, takže mi jde spíš o to léčení, ale zase se bojím vysušení..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :)
      zatím jsem žádné vysušování (tím myslím loupaní třeba) nezpozorovala, ale používám ho teprve pár dní.. Já nevím, ale pokud používáš sudocrem, tak už je podle mě blbost používat ještě takhle zinek, ale nevím, těžko říct:)

      Vymazat
    2. Díky za odpověď :) Asi to vyzkouším. No já ten Sudocrem používám jen večer a lokálně, takže by to takhle pod make up snad vadit nemělo.

      Vymazat
  18. Heřmánku věřím, protože heřmánek zatahuje a svírá. Podobný účinky má i řapík. Jinak já ještě experimentovala s listím ořešáku. Fakt si nevzpomenu na přesný recept, kdysi mi to přinesla nějaká známá ofocené z nějakého bylináře, jestli se ty listy měly spařit nebo je stačilo prostě vylouhovat, myslím, že stačilo. Pila jsem to a omývala si tím obličej, musím říct, že nějakou dobu to celkem schopně fungovalo. Možná na tom co do hojení akné fakt něco je, jestli to umí zrovna předcházet jeho projevům, to nevím.

    OdpovědětVymazat
  19. Můžu se zeptat, za jak dlouhou dobu po vysazení se ti začala tak mastit pleť? Ať se můžu psychicky připravit a stihnout nakoupit heřmánek :D ...
    Díky, Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, takhle, pleť se mi mastila vždy..ale tak cca po 3 měsících od vysazení se mi hrozně zhoršila a začala hooodně mastit.. Ale třeba to u tebe ani nebude:)

      Vymazat

Děkuji! ♥