Jane ♥ Beautiful

16. března 2013

Kožní lékař a léčba akné: Začínáme!


Přeju krásné sobotní dopoledne, 

(ps: Tento článek bude dlouuhý a skoro bez fotek, tak pozor!:D)

rozhodla jsem se, že pro vás udělám  sérii článků o akné a jeho léčbě na kožním. Myslím si, že se určitě najde někdo, kdo tenhle blog čte a má akné, možná, že ne v takové míře, ale i tak. Prostě chci, abyste viděli, že v tom fakt nejste sami, že to má spousta z nás, ikdyž to tak třeba nevypadá :) Není to lehký se takhle na netu vystavovat a je to vlastně docela paradox, protože já sama bych v reálném životě nikdy nevyšla bez make upu ani s košem, ani plavat, ani cvičit..prostě fakt nic. A tak je to pro mě takový... no každopádně divný, takže když už se tady takhle obětuju, doufám, že to oceníte!:D Ne, opravdu vám chci pomoct, abyste si aspoň řekli, uf, tak takhle hrozný to teda nemám, to můžu bejt v klidu! když už nic jinýho. :)
Ale hlavně smyslem těchto článků je i krom toho, že vidíte, že v tom nejste sami i to, že mě třeba pomůže ta a ta mastička, tak svému kožnímu řeknete, jestli by vám ji taky předepsal a uvidíte. A taky je to pro ty z vás, které akné mají, ale léčí si ho sami doma a neúspěšně. Kožařů se nemusíte bát! Jen chvilku trvá, než si najdete toho pravého..

Ke kožní jsem se rozhodla zajít proto, že už jsem z pleti byla zoufalá.. Nechci nikoho obviňovat, pleť se mi hlavně zhoršila po vysazení HA, ale řekla bych, že k tomu trochu přispěla i kosmetika Dr. Haushcka, po které se mi pleť nejdřív neuveřitelně zhoršila, pak zase neuvěřitelně zlepšila... no a ze dne na den zase zhoršila. Holt příroda není nic pro moje akné. Nejdřív to bylo ok a chtěla jsem to zachránit samoléčbou, ale začalo se mi to víc a víc vymykat z rukou, že jsem raději zašla za odborníkem. Jenže nastala otázka, kam jít. K mému kožnímu, ke kterému jsem chodila od začátku, jsem jít nechtěla, protože.....no nemůžu říct, že mi s akné trochu nepomohl, ale  byl takovej nepříjemnej a prostě.. divnej. Nikdy, NIKDY moje akné vlastně ani neviděl, protože jsem vždy přišla nalíčená a on mi ani neřekl, abych se odlíčila. Vlastně se na mě ani nikdy pořádně nepodíval, koukal na mě z 10 metrů, jak kdybych byla prašivá, takže  všechny ty mastičky, které mi předepisoval, jen tak ztřílel od boku. Zineryt, Differine, Duac gel, ale ty jsem měla na takové ty "normální" pupínky, teď mám velký zanícený mega pupence, které vyžadují něco jiného. Taky asi víte, že jsem brala Roa, no ale k němu bych se nerada vracela, ale kdyby to bylo nutný, tak bych to musela zkousnout.. 
A tak jsem hledala někoho jiného, schopnějšího.. a narazila jsem na paní doktorku Tvrdoňovou, na které byly samé pozitivní ohlasy, takže bylo vyřešeno a navíc, je to ženská, to je mi milejší. Má ordinaci až v Praze, což je ode mě cca 80km, ale s našima jsme se dohodli, že kdyby měla bejt dobrá a pomoct mi, že tam holt jezdit budu. Navíc stejně jezdím na kontrolu do Motola, tak to vemu jedním vrzem. 
Doktorka i sestřička byly hrozně milé a doktorka byla taková.. lidská. Co mě překvapilo, bylo to, že jsem se musela odlíčit. Víte, překvapilo.. prostě já jsem to podvědomě chtěla, protože mi to dalo takové znamení, že ji fakt zajímá, jak moje akné vypadá a že mi dá něco přesně na ty "moje" pupínky a ne, že mi dá to samé, co napsala dalším xy lidem. Ale prostě mě to překvapilo, protože to po mě můj kožní nikdy nechtěl. Taky se mě na spoustu věcí vyptávala, na nemoci, jak dlouho mám akné, jak se o pleť starám, co používám a další a to mě zas utvrdilo v tom, že se o to opravdu zajímá a chce mi pomoct.
Když jsem ji řekla, že momentálně používám Glyko A, tak řekla, že to fakt ne. Protože prý ta kyselina mi ty moje zanícený pupeny bude ještě víc "rozežírat", že prý potřebuju nejdřív kůži zahojit a pak teprve pokračovat v něčem jiném. Což je pravda, Glyko A mi akné ještě zhoršilo, ale zase mi skvěle pomohl na ucpaný pory, no tak si pak vyberte..
Předepsala mi  Skinoren.. Mám ho používat 2x denně + se něčím hydratačním domázávat, v mým případě to bude na noc Cetaphil a na den Hydreane od LRP. A taky pleť samozřejmě čistit. Dala mi ještě pár vzorečků od LRP a Biodermy, třeba tu novinku Global, na tu se těším.
Zatím jsem Skinoren použila 5x, co jsem tak na netu četla, tak všichni psali, že děsně pálí, prej hrozně moc.. No tak já nevím, asi mám hroší kůži nebo co, ale mě nepálí. Teda jako trošku ho cítím, že "něco" dělá, ale není to nic dramatickýho. To teda Glyko A pálí stokrát víc! Spíš mě vytáčí to, že mě po něm kůže svědí a to je docela nepříjemný, ale prej je to taky normální.

můj momentální "aknéarzenál" :)


Tak a teď vám ukážu, jak na tom moje akné momentálně je. No řeknu vám, není to nic pěknýho, ale dávám to sem jak pro VÁS (a všechny slečny co mají děsné "akné", aneb 1 neviditelnej pupíneček)) ale taky pro mně, abych viděla, jestli se akné opravdu lepší nebo horší.
Mám to teď asi nejhorší za celej svůj život, tak hrozný jsem to neměla, ani když jsem brala Roa, ale nedá se nic dělat, nebudu tu fňukat a radši to bude řešit.

dřív tahle tvář bývala ta lepší:)



 Noo, to jsem se teda rozepsala, doufám, že jsem vás neunudila k smrti a že vás takovéhle články budou zajímat. Chtěla bych je dělat cca 1x za měsíc, to by snad měl být vidět nějaký výsledek + i jiné články o akné.
Kkdybyste měli jakékoliv dotazy, nebojte se zeptat. :)

Mějte se krásně a užijte si slunečnou sobotu!


161 komentářů:

  1. uf ja sa trápim tým svojim akné...

    OdpovědětVymazat
  2. Jej bobe:( Kamarádka na tom byla podobně a pomohla ji hlavně asi i HA a kosmetika Tarani. Je dražší, ale nedá už na ni dopustit, konkrétně čistící voda, maska a zinkový krém. Kdyby tě to někdy zajímalo víc, ráda se ji poptám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za tip, ale raději to teď nechám na té kožní, nechci do toho zbytečně víc zasahovat :))

      Vymazat
  3. Ahoj, přesně vím o čem píšeš. Taky mám problémy s akné a vždycky mě dokáže naštvat, když si na pleť stěžuje i někdo, kdo má jen jeden pupínek !! :D Já jsem prvně zašla k mé obvodní lékařce, která mi předepsala též Skinoren, ale ten mi nepomohl a též mě prvně neštípal, ale časem začal. Poté jsem šla ke kožní, která mi předepsala Differine, který opravdu pomůže. Sice to nějaký ten čas trvá, ale opravdu pomůže. A též promávám Cetaphitlem a ještě je dobré koupit si od La Roche- posay make up, který není těžký. Jinak přeju hodně štětí v boji proti akné, snad se ho brzy zbavíme :) A přeji si ať už vysvitne slunko, které mi ho vždycky vytáhne! :D Ale musím si obličej chránit výrobkem Daylong ultra spray, protože pleť s akné je citlivá na slunce. A údajně slunce a solárium pomáhá v boji proti akné, ale potom se akné vrátí o to horší ://

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já differine taky jednu dobu používala a nemůžu říct, že by byl špatný no, ještě ho tu někde trochu mám, ale teď zkouším ten skinoren :)
      Mně se v létě pleť vždy zlepší, ale pak v zimě, děs :/

      Vymazat
  4. Jsi statečná, že jsi uveřejnila fotky! Já sce nemám nějaké velké akné, ale potýkám se s tím, že si moje pleť dělá trochu co chce. Super nápad na článek.

    OdpovědětVymazat
  5. Obdivuju tvoji odvahu a věřím, že se to brzo zlepší. Držím ti palce. :))
    Mně se v poslední době akné taky hodně zhoršilo, ale pomáhá mi chodit ke kosmetičce na čištění ultrazvukem, snad to bude zase ok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuju, já chodím občas na microdermabrazi, snad to píšu správně. Ale teď se bojím, aby se mi to nerozneslo všude, tak začnu chodit, až se to trochu zahojí..

      Vymazat
    2. Zrovna dneska jsem byla u kožního a bohužel mi řekl, že bych na ultrazvuk vůbec neměla chodit. Prý mechanické čištění akné jen roznáší a vznikají větší jizvy. Což mě docela mrzí, protože mi takové čištění vyhovuje a je i příjemné, ale nedá se nic dělat.

      Vymazat
    3. No já mám taky právě ten dojem, proto to teď raději odkládám..

      Vymazat
  6. Skinoren jsem od mé praktické jako menší dostala taky, nepálil ani nesvědil a vždycky se mi po něm krásně sjednotila pleť i ty neřády z mýho obličeje docela úspěšně vyhnal ;) Takže doufám, že ti taky co nejdřív pomůže....mě se v poslední době taky nějak obličej zbláznil a přemýšlela jsem jestli se k němu zas na chvíli nevrátit :)

    OdpovědětVymazat
  7. Strašně Ti držím palce. S akné mám bohužel bohaté zkušenosti. A smutně musím konstatovat, že lékařská pomoc mé pleti nijak výrazně nepomohla. Co mi asi nejvíce pomohlo, byl přechod na přírodní kosmetiku. Zamilovala jsem se do pleťových olejů . Když si dám krém, hned může čekat nějaký pupínek, ale s olejem ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No na mně přírodní kosmetika prostě nefunguje, naopak mi to ještě zhoršuje:( a olejíčky můžu jen v kombinaci s krémem, samotný nee

      Vymazat
  8. Jaňulí, doufám, že se Ti pleť brzy zlepší. Já teď mám zase pro změnu období lepší pleti, ale taky myslím, že se už začíná horšit :D doufám, že Ti momentální doktorka a medicína pomůže. Myslím, že zrovna ty by sis to zasloužila!!!
    Jinak.. tu čistící Biodermu jsem měla taky, ale mně osobně třeba vůbec nesedla :D strašně mě vysušovala, štipkala a táhla obličej. Teď už mám asi druhý rok čistící gel od Avene a je to to nejlepší, co mi kdy kožní doporučila :D teď jsem u ní nedávno byla a řekla: "No... ani jsem nečekala, že by se Ti to mohlo tak zlepšit, mám z tebe radost." Tuhle kožní známe už dlouho, bratr k ní chodil od mala kvůli ekzému, který teď už taky skoro nemá. Nemůžem si stěžovat. :) sice po mě nikdy nechtěla dát makeup dolů, ale prohlížela si mě vždycky z blízka a i nastavovala do úhlů, aby měla dobré světlo :D momentálně beru nízkohormonální antikoncepci, která mi pomohla až tak za půl roku + k tomu mám na den Zineryt a noc Isotrexin. Hlavně mám teď od zimy uplně vysušený xichtík, tak se na noc mažu i vazelínou :D
    Držím Ti palce, ať tuto nechutnou nemoc porazíš! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a jestli bych Ti mohla poradit makeup, který mi kožní schválila, tak je to Matující podkladový krém Oriflame Beauty. Je strašně lehký, hezky se roztírá a je matující, jak už má v názvu. Moc se v kosmetice nevyznám, nevím jaký je rozdíl mezi podkladovým krémem a makeupem, ale já ho používám jako makeup. :D
      http://cz.oriflame.com/products/product-detail.jhtml?prodCode=12809

      Vymazat
    2. Ahoj ja by som ti poradila nepouzivat makeup ale BB BRTC, ten co je priamo urceny na akne. Urcite budes spokojna len na leto je na mna moc bledy...eva

      Vymazat
    3. Děkuju moc oběma! :) Vidíš, já avéne nezkoušela, ale už jste dvě, které mi ho doporučily, tak ho nejspíš budu muset zkusit :)
      Jinak na o tom bb brtc jsem četla u levnadule, dost mě zaujal :)) Já normální MU taky nepoužívám, jen bb, ikdyž jsou na mě teď dost mastné a nebo minerální.

      Vymazat
  9. Super nápad na článek!
    Já jsem hotová z pěti pupínků, ale když vidím tohle, tak to na obličeji nic nemám.
    Jak tohle maskuješ? Jaký používáš výrobky na líčení?
    Doufám, že se toho co nejdřív zbavíš. Držím palce! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psala jsem o tom tady http://janebeautiful.blogspot.cz/2013/02/jak-co-nejlepe-zakryt-akne_9.html .
      Děkuju:)

      Vymazat
  10. Držím palce, aby se to co nejdřív zlepšilo. :) S takovýmito problémy zkušenosti nemám, ale zase mám jiné věci... To si člověk nevybere...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No práávě, každý má něco no :)

      Vymazat
    2. To mi povídej....léta braní HA, akné zmizelo po půl roce (tehdá v 15) ale nastalo ještě větší peklo - kůže tak suchá, že jsem se mazala stále olejem i přes den několikrát a pořád na nic, celá jsem se drolila a ekzémy po těle O.o pak jsem vysadila a šup, v 21 je akné zpět :-D jen tedy musím říct, že po cca roce co neberu úplný HA dryák a půl roce co neberu vůbec nic už je to mnohem lepší...nejhorší to bylo po úplném vysazení, myslím že tak něco jako ty. Ale hlavně takové ty velké boule...achjo, ale už je to mnohem lepší! Ted jsem byla nemocná a 10 dnů nevyšla z domu = žádný MU a byl jen jeden pupínek. Bohužel chodit nenamalovaná si nemůžu v běžném životě dovolit, ale už tedy vím že se to zhoršuje právě tím i když čistím pečlivě.
      Brácha měl léta něco, oproti čemu je to tvoje fakt slabý odvar. Nakonec to tak za rok vyléčil, Diferine, Eryfluid, Skinorene, ani nevím co všechno a co že mu pomohlo, ale je to pryč, tak myslím že to taky zvládneš :-)
      Fandím ti a obdivuju odvahu zvěřejnění fotek!

      Vymazat
    3. Děkuju, snad to taky přejde! :)

      Vymazat
  11. Tohle taky znam. Muzu se zeptat jak dlouho jsi brala ten Roacuttane, nebo proc uz ho neberes? Me totiz opravdu strasne pomohl, ted uz mam pokoj. :) K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho beru už měsíc a zatím je to úžasný, snad to není klid před bouří...:D Jani, mě by taky zajímalo proč píšeš že už by ses k němu nechtěla vracet..? :-)

      Vymazat
    2. Holky, brala jsem ho asi 3,5 měsíce, sice mi úžasně vyhojil všechny pupínky, ale během léčby se mi začaly dělat právě podkožáky, na které od té doby trpím a to jsem je nikdy předtím neměla, takže mám za 1) strach, že když ho začnu brát, tak se mi zase udělají, za 2) se léčím s játry a ono je to na ně docela velký zápřah a za 3) jsem při léčbě měla děsně suchý ruce, že to vypadalo jak ekzém a fakt to nebylo hezký..a nejenom ruce.. ale nejvíc mám strach z těch podkožáků, které se mi všechny vyhojily až cca půl roku po dobrání.. Zase jsem měla asi na 2 roky pokoj , byla jsem skoro bez pupínků..ale nevím no. :)

      Vymazat
    3. Aha, tak to je mi lito. Ruce sem mela taky strasne suchy, popraskany ale tak sem holt mazala a mazala ale za Roa jsem byla hrozne vdecna, pze puvodni kozni mi ho nechtela predepsat a ja na nej spolehala jako na posledni reseni. Tak ti moc preju at je to lepsi! :) K

      Vymazat
    4. A co na to kožní? Jak se tváří na léčbu Roa, jako poslední záchrana ano? Když už ti jednou pomohl... opravdu tohle není pár pupínků, ale kožní problém. Nemůžou ty boláky znamenat pouze přechodné zhoršení? Nedokázala ti říct, čím to, že se ti pokazila pleť? V tvých osmnácti možná ještě věkem? Hm, taky spoléhám na to, že moje hladiny hormonů budou vypadat v době, kdy budu chtít mimčo, už jinak a akné se s takovou intenzitou nevrátí. Do té doby antikoncepci vysadit nehodlám, to bych vypadala...

      Vymazat
    5. No, já jsem ji řikala, že jsem Roa brala, ale nějak se nevyjádřila na to, že by mi ho nasadila znova, takže nevím.. No a když jsem ji řekla, že jsem vysadila HA, tak mi řekla, že je to jasný, že je to kvůli tomu.

      Vymazat
    6. Jestli máš problémy s játry, tak asi nadšená není, nicméně jako poslední šanci bych to brala. (A možná i dřív, mnohde hrozí jizvy.) I ty podkožní boláky by mohly být jenom přechodný stádium zhoršení, než se kůže vyčistí (to mi kožní kdysi kladla na srdce, že přechodný zhoršení je rozhodně možný a normální a nemám propadat panice), ale je mi jasný, že se jí do podobného dryáku nechce, navíc pro tebe podruhé. No, jo, antikoncepce, jako hormony srovná do latě, je může rozházet, to je moudrá paní doktorka. Je teda pravda, že jestlis měla bez HA pleť jakž takž, tak po vysazení by se to mělo srovnat, byť to může trvat dlouho. Než se mi naopak pleť díky braní HA srovnala, trvalo to rok. Máš alespoň šanci, že tě z toho někdo s definitivní platností vyléčí. Roaccutanová kúra spoustě lidí pomůže, s tím, že to doberou a mají definitivně klid i po dobrání. Rozházené hormony srovná jen to doživotní papání antikoncepce. Tak nějak si myslím, že moje potíže byly hormonálního původu, antikoncepce pomohla na 99,9 % a když už se mi sem tam něco udělá, tak před menstruací, což jsou zase hormonální výkyvy. Neměla jsem teda nikdy akné taky tolik, ale okolo těch sedmnácti, osmnácti to u mě kulminovalo. Hlavu vzhůru, hlavně to nevzdávej. Dokonalá pleť je sice fajn, ale taky to není střed vesmíru, jsi krásná a milá slečna. A navíc, my holky vždycky máme make-up, takže když se pupínky nedají na ústup, můžeme si hezkou pleť vykouzlit vždycky make-upem. (Taky mám teď na tváři prima nezničitelný beďar a korektor je můj nejlepší kámoš. :-)

      Vymazat
  12. Soucítím s Tebou..asi radši nikdy nevysadím antikoncepci když to vidím..mám ted plet krásně čistou, jen docela jizvy z hrůzy co jsem měla před braním HA..je mi jasný, že ta HA není řešení,ale beru to tak, že mi ušetří spousty jizev a budu doufat, že až ji vysadím třeba v šestadvaceti, už se mi to nevrátí v tak velké míře..to je ale asi špatná úvaha :).
    Jinak Jani..jak reaguješ na silikony v kosmetice na obličej? Mě třeba hrozně škodí Dermacol baze pod makeup, když jsem jí používala neuvěřitelně mi zhoršila plet, a vim že v BB silikony taky jsou a už jsem i u někoho četla že se mu zhoršila plet po BB kvůli silikonům v nich( U Verunek), nemůžes to zhoršení mít z nich? jen nápad..Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak ještě s tim ROA..je zvláštní, že někomu pomůže na pořád a někomu ne :/..brácha ho bral a zlepšil mu pleť jen na chvíli..za to spolužačce už se akné nevrátilo po dobrání..ale je pravda, že spolu s ROA začala brát povinně i HA takže to bude asi tim..Tereza

      Vymazat
    2. HA nesmíš brát tak dlouho v kuse, vysazovat se musí a ségře se pleť zhoršila po vysazení HA v pětadvaceti..

      Vymazat
    3. Vysazovat se nemusí, pokud nejsou zdravotní potíže nebo se neplánuje miminko není vůbec důvod ji vysazovat. Se zhoršenim pleti samozřejmě počítám, jen doufám, že už nebude tak hrozná jako v 17 než jsem začala HA brát,ale zatim to vysazení neplánuju..beru ji už 6 let a žádné potíže nemám.Terka

      Vymazat
    4. Taky mě to překvapilo, ty silikony v BB. Jsou všude kromě chleba a mlíka, asi, protože koukám že v Bioderma Sebium Pore Refiner je dimethicone, což je taky silikon. Má to být přípravek pro problematickou pleť, tak snad vědí, co dělají. Molekuly silikonu jsou prý moc velké, aby pronikaly do pleti a ucpávaly, prý nakonec tak neškodí, ale musí se nanášet na perfektně čistou pleť. Těch MU a BB bez silikonů je sakra málo a většinou okolo 45 dolarů. Akné nemám, ale pleť mám mizernou a čistím pořád a pořád.

      Vymazat
    5. já bych řekla, že většina lidí se silikonů bát nemusí, ale někomu prostě nesedí, mě ucpávají póry jak blázen. Ale je pravda, že báze od dermacolu je téměř čistý silikon :), tak možná u BB to nebude tak dramatické. Terka

      Vymazat
    6. Teda, když nad tím teď tak přemýšlím, asi máte pravdu! Taky jsem ten článek u Verunek četla, ale nějak jsem tomu nevěnovala pozornost, jenže.. báze od dermacolu mi taky nevyhovuje, po jednom bb (etude house) se mi pořád dělaly pupínky na bradě no a teď už asi 10 dní se líčím jen minerálním make upem nebo normálním MU a pleť se zdá být o malilinko lepší... nechci dělat ještě moc závěry, tak uvidím po čase :)
      Jinak já díky Roa měla relativně klid 2 roky, měla jsem pár pupínků, to je jasný, ale co bych teď za ně dala..
      Jo a MMU jsou bez silikonu a jsou skvělí, bezvadně kryjou, matujou i vydrží. O Every day minerals jsem dokonce psala článek :)

      Vymazat
  13. Mě se pleť zbláznila po vysazení HA, tváře jsem měla tak ještě jednou tolik, co máš ty, ale na čele jsem neměla téměř nic.. Jediné, co mi pomohlo, je HA, ale i tak ještě nemám pleť tak hezkou, jako dřív.. Lituju, že jsem HA začala brát, protože před ní jsem neměla problémy žádný

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, mě se to taky zhoršilo po vysazení. Vysadila jsem v srpnu, do září ještě ok, v říjnu už docela hrůza a tak jsem začla používat Dr. hauschku... no a pak se to zhoršilo úplně nejvíc, jak mohlo..

      Vymazat
  14. Jani viem, že sa ti to bude zdať ako blbosť a možno si to počula už x krát ale mne akné veľmi ovplyvnila strava,keď som začala hubnout a bola na diéte podľa krvných skupín (som A-čko) tak som si po čase všimla,že sa mi vyčistila pleť a po akné ani stopy a to som mávala také stavy ako ty,ak nie horšie.
    Nejedla som najmä mliečne výrobky a pečivo z kynutého cesta.
    Držím ti palce v tvojom boji a klobúk dole za zverejnenie fotiek :)
    Simona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nee, nezdá se mi to jako blbost..Určitě na tom, něco bude, jen si to nedokážu představit :/ Ty mléčný výrobky bych možná snesla, ale pečivo,tyjo nevím..
      Děkuji moc :(

      Vymazat
    2. Ahoj, mne sa pleť vyčistila, keď som prestala jesť mliečne výrobky a hlavne pečivo. Nemám alergiu ani na laktózu, ani na mliečne bielkoviny, ani na lepok. Takže to nebolo kvôli tomu. No a podľa nových výskumov je iné mlieko ako ľudské pre človeka škodlivé a hlavne neprirodzené. No a keď vidím, koľko éčiek obsahuje klasické pečivo...

      Vymazat
    3. Hmm. asi to zkusím, aspoň ty mléčné výrobky...

      Vymazat
  15. jsem velmi ráda, že o tom mluvíš a ukazuješ fotky, určitě tím pomáháš mnoha holkám...já nedám dopustit na sudocrem, nic mi tak rychle neléčí kůži jaku sudocrem. Používám ho na vše možné a je to pro mě zázrak!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám akorát zinkovou mast, to by mělo být podobný a pravda no, pupínky to pěkně hojí, ale nemůžu to používat často, pak si pleť zvyká a už to není ono.. :)

      Vymazat
  16. Já to měla opačně. Nejdřív jsem chodila ke kožní (mám totiž už odmala ekzém) a pak až jsem začala řešit nějakou běžně dostupnou kosmetiku. Kožní mi nejdřív dala právě Skinoren, ale byla hrůza. Pálil a svědila jako při nejhorší alergii. Potom mi dala očistnou kůru z tetráku-což bylo super, tři měsíce brát antibiotika, navíc v létě. Záhul pro kůži i pro ledviny a dodnes se divím, že jí na to mamka kývla. Potom jsem začala brát antikoncepci a akné zmizlo. Když jsem jí po dvou letech vysadila, tak jsem během měsíce vypadala asi tak jako Ty teď-šílenost, navíc jsem předtím neměla skoro zkušenost a maskováním (tady mi mimochodem nejvíc pomohl Aknecolor namixovaný třeba BB nebo make-upem). No a teď jsem objevila Sudocrem, který vychvaluju kudy chodím, vážně mi skvěle pomohl. A taky přestat pupínky mačkat-já vím, je to hrozně nutkavý, ale bez mačkáni je to o 100% lepší. Uf, tak teď jsem se rozepsala zase já :) Zkus ten Sudocrem, stojí to za to! YLA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, sudocrem je fajn, já mám doma zinkovou mast, což je skoro to samý a super, jen ji nesmim používat pořád. :)

      Vymazat
  17. Skinorem krém je dobrá volba, kdysi mi dost pomáhal udržovat pleť v přijatelným stavu. Ale jestli ti můžu dát osobní radu, snaž se vyvarovat čistících gelů a celkově čištění s vodou. Já před několika lety najela na režim bez čištění vodou, jen pleťovým mlékem (konkrétně Balea Ultra sensitive, nic lepšího neznám) a od té doby mám od akné pokoj. V létě jsem zas chtěla trochu experimentovat, začla čistit pleť čistícím gelem od LRP a nemohla jsem se pupínků další dva měsíce zbavit. Tohle mi bohužel žádný lékař nikdy neřekl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm, díky za radu, mohla bych to vyzkoušet.. Jen nevím, já když se neopláchnu vodou, tak si furt přijdu "špinavá" ale asi to je jen o zvyku :)

      Vymazat
  18. dřív jsem měla podobné problémy a pomohla mi kosmetika mary kay (ale komu by se za to chtělo dávat tolik peněz že? :)) a tak jsem hledala nějakou náhradnici :) zkoušela jsem všechno od drogérek až po lérárny atd .nakonec mi pomohl cetaphil - čistící emulze a krém :) ze začátku se zdálo že to prostě nefunguje ale asi do 2 měsích jsme začla pozorovat výrazné zlepšení pleti o 100% :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noo, popravdě týhle kosmetice moc nevěřím, mám doma make up, ale že by to byl takovy zázrak za 500,-... to fakt ne :)
      Cetaphil používám, je fajn, ale určitě ne na léčení akné, teda aspoň toho mýho.. spíš na hydrataci :)

      Vymazat
  19. Obdivuju, že jsi zveřejnila tyhle fotky. Já mám taky dost hrozný akné, proto se ani neopovažuju vysadit HA, kterou na to beru už od 15ti (je mi 20). Na pleť používám Differine a občas Eryfluid vodu, která ale straašně vysušuje a nezachrání to ani peeling a 6 vrstev Cetaphilu :/, takže to pužívám spíš lokálně. Nedávno jsem ale byla za "bylinářkou" a i když moc v přírodní léčbu nevěřím, tak mi paní řekla, že akné může být projevem nesprávné funkce jater, ledvin nebo tlustého střeva. Prostě orgánů, které se podílejí na filtraci odpadních látek a když se jim to nedaří, může ty špatně odfiltrovaný škodlivý látky schytat právě kůže. Takže nějaký mastičky to nezachrání a je třeba léčit příčinu. Něco na tom asi bude..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm, to věřím, jsou to hrozné driáky a co teprv Roa, to ze mě udělalo úplnou seschlou švestku.. ale zase jsem neházela pořád prasátka :D
      Jojo, u mě to určitě bude mít nějakou souvislost s játry, mám totiž cirhozu, takže mi zrovna nefungují tak, jak by měly..

      Vymazat
  20. Máš můj obdiv, jít takhle s kůží na trh, mé akné je oproti tomu nic :)

    http://cosmetic-styling.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju :) co bych pro své čtenáře neudělala:D

      Vymazat
  21. Držím palce, nech sa akné už len hojí :)
    Inak máś krásne pery :)

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj Jani,
    taky máš můj obdiv za statečnost uveřejnit své fotky,je to teda s prominutím síla :-((
    moc ti držím palce,ať se léčba daří!protože seš strašně hezká holka! :-)
    pokračuješ i s tím čištěním střev? :-)
    jinak je sice brzo s mojí radou,ale kdyby NÁHODOU léčba od paní doktorky nepomohla,a určitě to bude na dýl,tak mě napadlo,že celebrity chodí k paní Ince,jestli jsi o tom už slyšela,salon má v Praze,asi to bude všechno drahé,třeba k ní zkus na pár ošetření a nebo si koupit její přípravky.nejedné celebritě akné vyléčila... za zkoušku to stojí,tak třeba ji měj "v záloze" :-)))
    http://www.akne-inka.cz/fota.htm
    http://www.akne-inka.cz/
    http://www.problemypleti.cz/problemypleti/38-Celebrity-v-salonu-Inka

    měj se hezky a držím pěsti!
    Lucka (nikita13)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za odkazy, určitě na to mrknu!:)
      Ještě jsem nezačala, protože právě chci vidět, jestli mi pomáhá ten skinoren..kdybych začala s nějakým čištěním, tak bych nevěděla, jestli pomohlo to nebo to.. :)

      Vymazat
  23. Jani ahojky,
    zrovna jsem si od Tebe dočetla mailík ohledně moře :) Děkuji za tipy :)
    Je to děs, kde se ty potvory stále berou a nedají pokoj! Taky jsem brala Skinoren, ale nepomohl mi, spíš naopak, hodně mi uškodil - snad Tobě pomůže.
    Já už nemám pupínky, jen vyjímečně, ale zůstaly mi flíčky, sice blednou, ale stále tam jsou a při fyzické námaze tmavnou a taky jizvičky. Používala jsem make up od La Roche P., zdál se mi dobrý, než jsem si nechala dát vzoreček makeupu od Clinique, teď mám už klasické balení a je vážně perfektní. Jmenuje se Even Better a LRP proti němu nemá šanci. Nekryje sice tak dobře, ale pleť vypadá přirozeněji, hladší, taková sjednocená a není hutný, bodově použuji korektor a hotovo :)
    A vidíš? Nejvíc komentářů vždycky mají Tvé články o akné, prostě v tom nejsi sama .... Držím palce, Jani!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co, nic moc jsem ti vlastně neřekla, ale u moře to asi ani jinak nejde :))
      Na ten MU kouknu a řeknu si o vzoreček, vydrží po něm pleť matná? :)
      Jono, to je pravda..ale to bude spíš tím, že nikdo nikdy takovou hrůzu neviděl :DD
      Moc děkuju!

      Vymazat
    2. Vydrží po něm rozhodně matnější, než po LRP. Já už jsem měla dost toho, se stále dívat do zrcátka a "odsávat" mastnotu ubrouskem, koupila jsem si od nich toho více - denní krém na minimalizaci pórů - nemastný a při tom skvěle hydratuje, pak MU a nakonec sypký bezbarvý pudr a vážně to funguje a hlavně vypadá přirozeně. Počáteční investice je vyšší, ale za tu spokojenost to stojí :)
      Abych Tě uklidnila - měla jsem pleť minulý rok, konkrétně v únoru ještě horší, než ty - neměla jsem čelo, nos, bradu, ale tváře úplně celé a mě zabral Duac gel. Flíčky mám, ale to se nedá už porovnávat, díky za ně ....
      A ještě si rozhodně nemyslím, že bys byla chudák - příspěvek níže, protože pupínky se zahojí, chudáci jsou lidí, kteří mají doopravdové nemoci.
      Jsi kočka i tak :)

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. Hmm, tak to vypadá zajímavě, děkuju za tip, píšu si ho na seznam :)
      Děkuju moc, taky si nemyslím, že jsem chudák, jako jasně, je to něco, co jentak někdo na obličeji nemá, ale dá se to v pohodě zakrýt, že skoro nikdo nic nepozná.. Jo vidí, že nemám zrovna dokonalou pleť, ale kdo ji má, že..

      Vymazat
  24. Lituji tě jsi vážně chudák zdá se že to bereš pozitivně a snažíš se ze všech sil si nějak pomoct :))
    K smrti nesnáším ty doktory kteří na své pacienty koukají jak jsi říkala jak na prašivé krysy jsou to přece doktoři ne snad žádní soudci mají pomáhat a ne na nás koukat jako kdyby jsme byly nějaký odpad to mě vždy dokáže tak s odpuštěním nasrat !!

    http://reginanailpolishes.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No.. chudák si nemyslím, že jsem, ale snažím se na to koukat pozitivně, to jo :)

      Vymazat
  25. Já jsem teda našla výbornou kožní v místě bydliště, což je malé město. Probíhalo to s ní jako u tebe. Jít městem nenalíčená byla vždy fakt síla, bohužel z dlouhodobého hlediska mi nikdy nic nepomohlo. Předepsala mi i podobné věci.
    A pleť mám teď v podobném stavu. Jako čelo mám super, ale ty tváře a oblast nad pusou mě trápí opravdu moc.
    Držím palce, ať to zabere!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, že jsi ji našla v místě bydliště, já takový štěstí nemám no.. Ale co se dá dělat :)
      No já taky tak ňák nevěřim, že by něco pomohlo dlouhodobě, to jedině Roa, 2 roky jsem byla celkem vysmátá, ale teď se to zas vrací.. A tak nějak tuším, že nikdy nebudu úplně bez pupínků.. a co, už to ke mně patří, každej má něco.. jen kdybych ji bylo krapet méně, vůbec bych se nezlobila :)

      Vymazat
  26. Jani, drzim ti moc palce! Ja som kedysi mala horsie akne ako ty, viem co to je. Isla som ku koznej a po dlhej liecbe (aj roa aj skinoren, isotrexin...)mi skutocne pomohla takze chce to trpezlivost a pocuvat IBA ju a nikoho ineho. Hlavne mas skvely pristup k tomu a to uz je 50% uspech :)ja som mala strasne akne a teraz mam plet peknu co by som ani necakala ze to tak zmizne :) drz sa! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :)
      Jojo, ke mně už to akné prostě patří..bych si snad i přišla divně, kdybych ho najednou neměla :D ale představa je to pěkná, né že ne :)

      Vymazat
  27. Ahoj jani.taky jsem mela neco na obliceji.moje segra horsi-brala taky roa.ale pomohlo ji to zatim hodne.me zachranila antikoncepce.ale desim se co bude az ji vysadim.
    Kdyz jsem se ja s tim trapila.tak nebyly takovy moznosti na netu blogy a tak.bylo snad jen bravicko a tam holky s jednim pupinkem a spousta debilnich rad!
    Ja ti preju moc moc sily s tim bojovat a obdivuju..ze mas blog a pises takhle o tom.at ti pani doktorka pomuze a zustan takovy slunicko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně no.. ja při braní HA měla taky pleť jakš takš v pohodě, ale po vysazení.. no po vysazení je tady výsledek :)
      Moc moc děkuju, takové komentáře mě vždy moc potěší!

      Vymazat
  28. Zdravím, mám stejný problém jako ty, taky se mi zhoršila pleť po vysazení HA, taky mi nic nepomáhalo, taky jsem se léčila sama, taky skončila na kožním a taky dostala Skinoren... :) A světe div se, už je to 6 týdnů a na pleti mám tři pupínky a co je nejlepší, Skinoren krásně a hlavně rychle vybělí skvrnky po akné... Ze začátku, tak po dvou týdnech používání 2x denně se mi pleť docela dost zhoršila, ale pak to bylo jen lepší a lepší. Tak držím palečky ať to zabere co nejdřív!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, moc děkuju za komentář, hned mám lepší náladu když vím, že to někomu pomohlo :) Já ho zatím používám třetí den 2x denně a pleť je tak nějak pořád stejná, tak uvidím, ale začal mě tedy trochu pálit, ne moc, ale je to takový nepříjemný..

      Vymazat
    2. Jo no, to pálení a svědění je docela nepříjemný, ale mě dost pomáhalo, když jsem si ten krém nanesla hned po koupání, utřít ručníkem a hned namazat, sice v příbaláku píší, že se to má nanášet na dokonale suchou pleť, ale to je asi na zvyku :)

      Vymazat
    3. Mně zase trošku to pálení zmírní, když si po něm namažu pleť nějakým hydratačním krémem - třeba Cetaphilem.. ale jako rozhodně to neni nic, co by se nedalo vydržet, jen je to takový nepříjemný no..hlavně to svědění.

      Vymazat
    4. Me je uz neco pres 28 a mam taky stejny problem. Bez makeupu neotevru ani dvere sousedovi. Jsem samy flek, jeste do toho se mi to olupuje, trpim na ekzemy. Kdyz me bylo kolem 20ti, na akne jsem netrpela nijak hodne. Sem tam nejaky pupinek.
      Byla jsem u ruznych koznich. Dostala jsem taky skinoren, ten mi pomohl, plet byla hladsi ale bohuzel postupne pak prestal fungovat a plet se zase zacla horsit. (doufam, ze to nebude tak i u Tebe!) Mela jsem i duac. Jeste Eryfluid mi take dost pomohl, ale zase jen na par tydnu. Jinak co se mi osvedcila je MIRACLEAN ZINKOVA EMULZE (http://problematicka-plet.heureka.cz/miraclean-zinkovy-pripravek-100-ml/) Bolacky po namazani do rana mirne splasknou a cervena mista zblednou. Ten musim vychvalit. ANDREA

      Vymazat
  29. držím palce a obdivujem ťa! ja mám síce 17 rokov a nikdy som akné nemala, ale mala som iné kožné problémy na ruke-niekoľko rokov, na tom istom mieste a tiež som vystriedala asi tak 4 kožné lekárky, kým som našla tú, ktorá mi nedávala debilné hormonálne maste, ale naozaj také, ktoré mi pomohli.. takže chápem tú bezmocnosť, ako ti niekto stále nadžgáva liečivá a ty máš pocit, že o nich nič nevie. ani o tvojej pleti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, kdo jinej by ale měl pomoct než lékaři vid?

      Vymazat
  30. Super článek, těším se na další :)

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj, musím říct, že mám úplně stejný problém jako ty. Moje tváře jsou hrůza, i když přiznávám, že tam nemám skoro žádné velké "pupence". Akné se mi moc nedělá. Zlepšilo se mi to hodně, když jsem nepoužívala skoro nic. Jenom si večer dobře odlíčila obličej a nic jiného. Ona je to velká zátěž, když používáš spousty přípravků, někdy je to spíš na škodu.
    S kožní lékařkou mám podobnou zkušenost. Ta moje se na mě podívá ze tří metrů a pořád mi předepisuje tu samou vodičku, kterou už ani nepoužívám, protože nepomáhá. pokud ti můžu poradit, kup si normální niveu a maž se s ní na noc. Jako mycí gel používám přírodní kosmetiku z DM a jako pleťovou vodu Jarischův roztok, který perfektně zklidňuje pleť. Někdy si ho dávám na tamponky a ty si na noc položím na ta rudá místa a do rána jsou bledější. Dělej to takhle každý den a potom nebudeš vůbec rudá, budeš mít jenom bouličky, kde máš pupínky, což je můj problém. Já mám samé pupínky v barvě mé kůže a když se je pokusím vymáčknou, tak se mi z nich udělá pupínek - nikdo mi s nimi vůbec nepomohl.
    Tohle bylo opravdu skvělý nápad. Přeju tobě, mně i ostatním holkám - klukům - s akné hodně zdaru. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím no, nějak tomu nevěřím, ikdyž je určitě lepší na tu pleť nedávat zbytečně moc věcí, ale kdybych se asi mazala jen niveou, tak by to nejspíš moc dobře nedopadlo.. Ale ten Jarischův roztok určitě vyzkouším :)

      Vymazat
    2. Nemůže to být třeba alergie na kosmetiku, respektive na určitou složku v ní? Pokud to máš tak, že přestaneš-li používat kosmetiku, zlepší se to? Asi bych paušálně nedoporučovala se všeho vzdát (taky jsem to zkoušela, nefungovalo to). Taky se mi po spoustě krémů ucpou póry, vím, že mi něco prostě nedělá dobře, ale holt jsem se probila k přípravkům, který používat můžu. Abych si tvář třeba nemazala si neumím představit, věkem mám pleť spíš normální až smíšenou, než smíšenou až mastnou a hlavně v zimě mám suché tváře. Jasně, pupínky v barvě kůže, který nejsou taková katastrofa, dokud to neroznimráte do krvavého fleku přes půl tváře můžou být jednak hluboko ucpaný póry. Pak bych možná šla na čištění ke kosmetičce a doma se to operovat nepokoušela nebo šla do Differinu, kdysi mi právě tyhle hluboko usazený nečistoty šly z pleti po tom dobře ven, ale s rudými beďary mě tohle trápilo až jako poslední. No a nemůžeš to taky mít spíš mílie než akné?

      Vymazat
    3. Právě že ani moc ne... Spíš bych snad i řekla, že ta kosmetika mi nijak neubližuje ale ani nepomáhá..
      Já differine měla a nic moc.. Teď zkouším ten skinoren, uvidím no, ale asi najedu na nějakou dietu bez lepku.. no uvidíme :)

      Vymazat
  32. ahoj, mela jsem naprosto stejny problem.. je mi 31 let a muzu rict, ze jsem opravdu vyzkousela naprosto vsechno a jen jedna jedina kosmetika a proces k ni mi pomohl:-) takze mrkni na www.acne.org

    OdpovědětVymazat
  33. Jéj, mám to podobně, jen o pár pupínků na tváři méně :) držím palce kočenko, ať se ti to brzo zahojí :o)

    OdpovědětVymazat
  34. Máš můj obdiv! Díky za článek a snad se ti pleť brzy vzpamatuje :)

    OdpovědětVymazat
  35. Zkus na pár týdnů vyřadit z jídelníčku vše obsahující lepek a čokoládu. Uvidíš ten rozdíl. Je to podobné jako s alergií. Všechno to totiž souvisí se střevy a játry. Akné je pak jen ten problém na povrchu. Určitě bych skusila i nějakou detoxifikaci. Očista střev je v tomhle případě účinější než přípravky na pleť. Možná i nějaké bylinkové čaje. Třeba lymfodren od Ryoru nebo čistíčí čaj od Pavla Váni. A na obličej čistící pealing od Eucerinu a kokosový olej. A taky sluníčko :) Toho se snad brzo dočkáme. Jinak držím palečky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to teda asi zkusím, jen vím, že to budu dodržovat jen chvilkově, natrvalo bych to asi určitě nezvládla :/

      Vymazat
  36. S akné mám také problémy, ale když jsem videla tenhle tvůj článek, tak jsem to trochu přehodnotila... Před 5 týdny jsem ale musela také navštívit kožního lékaře. Chodím tam tedy vždy odlíčená a doktorka si mě vždy prohlédne. :) Vytvořily se mi totiž takové "aknémapy" pod koutky úst a v okolí brady. Pouze tam! Ostatní místa na obličeji v pohodě. Doktorka mi předepsala nějaký roztok s trvanlivostí na 7 týdnů. Po třech týdnech používání žádná pozitivní změna? Fakt mě to štvalo... po dvou dalších týdnech přišlo konečně nějaké viditelné zlepšení, ikdyž pupínek se občas objeví... tím chci říct, že pleť si žádá jen a jen čas! Jen nevím co se stane, až mi ten roztok dojde! :D Doporučila mi krém na problematickou pleť od La Roche-Posay - Effaclar Duo, má 40 ml a stojí kolem 300 Kč (v lékárnách o 400 více). Uvidím, jestli vůbec pomůže, ale aspoň mohu používat nějaký denní krém. Vždy jsem používala Vichy Normaderm a to mi tu pleť neuvěřitelně podráždilo a nemuzu tyhle přípravky nikomu doporučit! :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. *v lékárnách stojí 400 Kč :)

      Vymazat
    2. Effaclar Duo jsem taky kdysi měla, ale nepozorvala jsem žádné zlepšení :(
      Od Vichy normaderm mám ráda jedině gel, níc jinýho bych ale asi od Vichy na tlamu nedala, je hrozně agresivní..

      Vymazat
  37. Ahoj, rozepisu ti tu celkem roman, tak doufam, ze to nebude nejak vadit, ale akne jsem mivala jeste horsi nez ty. Akne trpim cca od mych 15ti let, ze zacatku jsem navstevovala kozni-ta mi predepsala predrazenou Biodermu, diferine, zineryt, atb, laser atd. Ucinek sice byl, ale pouze docasny. Tech ruznych znacek kosmetik, co jsem prostridala-no skoda mluvit, ale hlavne zbytecne vyhozeny penize, protoze chemie pusobi jenom docasne a akne potlaci, nikoliv vyleci. Stejne jako antikoncepce, ale ac nerada tak musim priznat, ze ta mi pomohla nejvic, ale nechci do sebe cpat takovou chemickou bombu. Tak jsem zacla navstevovat kineziolozku a ta mi rekla jednu ZASADNI vec-a to, ze akne je projevem toho, ze mam streva a jatra plna bakterii a to telo to musi nejak vylucovat a vylucuje to prave pres tu pokozku. Takze me ruzne procistovala, brala jsem vsemozny kapicky (podotykam prirodni, chemicky vyrobeny byl v nich akorat alkohol, ktery udrzuje vytazky z tech bylinek), no a musim rict, ze to vazne pomohlo. Tvare se mi hodne procistily, zmizely ty velky bolaky. Nerikam ze to uplne vymizelo, ale rozhodne lepsi met maly pupinky, nez velky tvrdy bolaky. No ale nastal problem, jak se zbavit cervenych skvrn/jizev, ktere jsem mela hlavne na tvarich a brade. A tak jsem objevila zazracnou masku z ajurvedske kosmetiky. Je to smes susenych bylinek, sice jedno baleni stoji pres 200 kc, ale vydrzi to cca 2 mesice a vysledek stoji fakt za to. Dava se to kazdy vecer na ocistenou plet a ted to uzivam tretim mesicem a na tvarich cervene skvrny skoro uz nemam. Ale hodne to vysusuje, takze potiram mastickou od kosmetiky JUST (opet priroda) a jeste konopkou, ale ne nejaky kupovany z technickeho konopi z lekarny, ale musi to mit to THC, cim silnejsi, tim lepsi. No a take se ridim radou od te kineziolozky a snazim se procistovat ty jatra a streva neustale-pres celou zimu jsem pila pouze caje z salveje, ktera nam vyrostla v lete na zahradce, pak mi to uz lezlo krkem, tak jsem si od babicky vzala suseny bylinky-hermanek, medunka, jitrocel, lipovy kvet a z toho take piju caje, a je pravda ze s tou maskou to vazne pomaha. Ted jsem treba mesic nemela ani jeden pupinek a to je u me vazne zazrak po tech x letech :D Takze muzu s x procentni jistotou doporucit jedno a to-vykaslat se na CHEMII a pouzivat pouze PRIRODNI veci, ktere jsou za prve kolem nas a za druhe si je muzeme vypestovat samy, takze vime co si cpeme do tela. Co se styce jeste dekorativni a odlicovaci kosmetiky, tak pouzivam prirodni kosmetiku SALOOS-od ni odlicovak a pletovku, vyznacuje se, ze je olejna kosmetika nebo jak to napsat. Cili chemie, zase a pouze alkohol, ve kterym se to prirodni uchovava, no a pak ty masticky, ktere jsem zminovala a jako make up pouzivam dermacol.
    Doufam, ze si z toho neco vemes, bud ty anebo ostatni holky, co to ctou, protoze po tech bojich, kdy jsem pouzivala temer 5 let chemii a nic moc, a ted skoro 2 roky priroda a mizi to, tak jde videt, ze ta priroda je vazne k nezaplaceni, Sice je ta kosmetika treba o neco drazsi, ale ono to za ty leta vyslo tak nejak nastejno s tou chemii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já právě chci teď kvůli tomu pročištění střev začít držet bezlepkovou dietu, s játry toho moc nezmůžu (léčím se s nima).. Nemohla bys mi prosím říct přesný název těch kapiček?
      Jinak já nevím no, s tou přírodní kosmetikou je to těžký.. Já používala kosmetiku Dr. Hauschka, nejdřív totální zhoršení, pak o 100% obrat k lepšímu a pak zase zhoršení, který mě dovedlo až sem.. Já si prostě myslím, že akné je kožní onemocnění jako každý jiný a tak patří do rukou lékařů a ne do samoléčby.. jen holt ne každý kožař je ochotný pomoct..

      Vymazat
    2. ty jo, ja tech kapicek brala strasne moc, tak si to uz nepamatuju, ale to by si k ni stejne musela zacit chodit, aby ti je mohla dat, to neni volne prodejne. Ale podle me by si mela vyzkouset tu masku z ajurvedy, ona pusobi na ty cerveny fleky, takze by ti to hodne procistilo tvare, a zbytek ti potlaci snad ta chemie. Ja uz ke kozni s tim radsi nechodim, stacilo me tech 5 let, tak ted zkousim vsechno mozny a nastesti toto zabira :D

      Vymazat
    3. Taky teď beru ty kapičky, jmenujou se JOALIS, jsou to výrobky z vzkumu doktora Jonáše. Už mám taky akné dlouho a léčení nezabírá, kožní ani nic podobnýho. Řikala jsem že už nic zkazit nemůžu tak jsem se stavila právě v tom detoxikačnim centru, kde jsou právě ty kapičky. NBevim jestli myslíme to stejný, ale paní z centra mi nějakým kovovým předmětem našla místo na dlani a klikala na počítači na různé okruhy (jaterní, srdeční...) no a u mě našla že mám žloutenku typu D (!) proto to akné. Beru kapičky LiverDren (na ty játra), Hypotal (na menstruační bolesti) a AkneDren (na bakterie v pleti). Kapu asi tak 3 týdny a dost to pomáhá, v dubnu jdu na kontrolu. Jizvy a flíčky to samozřejmě nevyzmizíkovalo, ale aktivní pupínky a boláky určitě. Zkus to, je to hodně zajímavý, zatím používám jen chvíli tak po nějaký době můžu podat report :).http://www.omlazeni.cz/doktor-jonas-54-2064-0.html

      Vymazat
    4. jo a ještě kdyby jsi chtěla znát nějaké podrobné info jak to probíhá (nebo někdo jiný) , kolik to stojí a tak, určitě mi napiš na mail: klokanice007@seznam.cz jsem ochotná vám o tom napsat něco víc :)

      Vymazat
    5. jojo, tak to u me taky probihalo :) a ty kapicky jsem dokonce myslim nektery brala i stejny. Nastesti jsem teda nemela zloutenku, ale "pouze" znecisteny jatra a jiny organy. A ted jsem si vzpomela, ze ten doktor Jonas ma svoje webovky a nektery kapicky jsou volne prodejny- http://www.joalis.eu/cs-CZ/preparaty.html . Ale primo u ty kineziolozky je to lepsi, protoze ona si pohraje jeste s energiemi a clovek je potom takovy uvolnenejsi. Ja ted presla k cinske medicine, tak jsem zvedava jak to zabere, akorat je (ne)vyhoda v tom, ze se k tomu musi upravit jidelnicek, tak se chcu videt jak vydrzim mesic bez sladkyho, nekteryho masa a bilyho peciva :D A taky jsem zacla jist/pit ostropestrec, ten pry nejvic detoxikuje jatra, ale ta chut je teda priserna :D

      Vymazat
    6. ahoja jak se prosim jmenuje ta ajirvedska marka?mela jsem prasek co se jmenoval Tarika akne,ale prilis mi nepomohl..moc diky!

      Vymazat
    7. no tak prave tu pouzivam :D jsem s tim teda spokojena, ale bojim se, ze kdyz to budu pouzivat delsi dobu, tak si ta plet na to zase zvykne a to prave nechci no..ale co jsem se divala na ajurvedskou kosmetiku, tak je tam takovych masek vic, tak asi vyzkousim zas nejakou jinou

      Vymazat
  38. Ahoj, dnes som 1x objavila Tvoj blog a presurfovala ho, obdivujem Ta za zverejnenie clanku o akne a fotografii s nimi, tiez mam dlhe roky problemy s pokozkou, ale nie az takto. Drzim Ti palce !!!! A mozno aby som Ti poradila - mne vyrazky velmi zhorsuje Dermacol MakeUp Cover, uzasne sice kryje, ale vyrazku obali, ta nedycha a nehoji sa... Takze som si povedala, ze kaslat na to, ze to je vidno, hlavne nech sa to lieci... Tak mozno vyskusaj prestat pouzivat MakeUp Cover a uvidis... Drzim Ti palce velmi, aby sa to zlepsilo !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! No já teď zkouším nepoužívat bb kremy, ale dermacolu bych se nerada vzdala, protože jsem žádný jiný korektor, který by mi tu neplechu tak pěkně zakryl, nenašla..

      Vymazat
    2. Ahoj, jestli můžu poradit, zkus místo Dermacol Coveru požívat Vichy Dermablend, odstíny sice nic moc, ale můžeš si třeba smíchat 01 a 02...je sice dražší (cc 500 kč za tubičku), ale pokud bys ho používala jen jako korektor, tak ti vydrží velmi dlouho a navíc máš u něj 100 procentní jistotu, že ti akné zhoršovat nebude :))))

      Vymazat
    3. A opravdu kryje tak dobře jako dermacol?? :)

      Vymazat
    4. Řekla bych, že ano, sice jsem Cover nezkoušela, mám ho doma, ale opravdu jsem nikdy neměla odvahu ho na svou problematickou pleť dát. Beru roaccutan a mám takovou tu klasickou "rouaccutanovitou" pleť, určitě moc dobře víš o čem mluvím :-))) Akné už jen trochu, spíš takovou slabší krupičku, ale ty fleky :-( Nejhorší je, že vždycky když už si říkám, že je to dobrý, že už budu mít jen ty fleky, které postupně vyblednou při správné péči, tak se mi něco z té krupičky zanítí a mě se udělají dva boláky, které po vymáčknutí udělají fleky přes půlku obličeje a tak pořád dokola :-( Doktorka říká ať si to nemačkám, jenže ona nechápe, že prostě nedokážu chodit s gigantickým hrbolem mezi lidi...:-( chjo...no každopádně používám ten dermablend na nejhorší místa a následně to celé sjednotím make-upem anti-blemish od Clinique...a prakticky o mém problému s pletí nikdo neví jen ti co mě viděli odlíčenou a nemohli tomu ani uvěřit...takže asi tak :) a jinak zdarma tester toho dermablendu seženeš v každé lepší lékárně kde prodávají kosmetiku Vichy, takže ho určitě alespoň zkus :-))) A jinak jsem ti chtěla říct, že ti hrozně fandím a přeju ti hodně štěstí v boji, já přesně vím co prožíváš, protože jsem na tom úplně stejně :-)

      Vymazat
  39. milá Jani, je mi 43 let a většinu svého života jsem bojovala s akne. Moc obdivuju tvůj přístup a moc ti držím palce. Většinu svého života jsem vypadala jako tvoje odlíčené fotky. Myslím, že budeš moc dobře vědět o čem píšu, když ti budu říkat, jak mě štvaly "erudované" rady "kamarádek"(které měly to štígro a měly čistou pleť)co a jak mám dělat, abych se zbavila těch "hnusnejch pupínků", neřku-li poznámky o tom, že jsem špindíra (moje akne začlo ještě v době za totáče a tenkrát od spousty lidí tenhle pohled vážně byl). Dodnes si pamatuju, jak to bolí, když si přetahuješ přes obličej rolák.... Zkoušela jsem běhěm těch mnoha let kdeco. Od Francovky (dřív fakt žádný speciální přípravky na akne nebyly) přes kortikoidy určené na naprosto něco jiného, framykoin.....nadělala jsem pěkný hlouposti. Zkoušela jsem vynechávat některé potraviny, zkoušela jsem homeopatii... vždycky se zdálo, že něco zaručeně zabralo a začas se stejně vrátilo všechno do starých kolejí. Myslím, že tak od mých 36 let mám ale už vážně pokoj. (jasně, semtam se jeden-dva pupínky objeví, ale když se udržím a nerošťourám je, tak zmizí tak, jak se objevily). Když se to dneska snažím zhodnotit, CO mohlo být tím impulsem, PROČ najednou pupínky zmizely - nevím to jistě. Je ale , myslím, několik věcí, které to mohly ovlivnit.Jasně - VĚK. může být. Ale nejsem si jistá. Pak - a to vážně taky nemám potvrzený - je to jen domněnka - mohla to být změna stravovacích návyků, jakýsi "vyčištění se". Totiž rok - dva předtím, než akne mizelo, jsem držela dietu, snažila se jíst zdravě, nejedla jsem pečivo, tučné sýry, téměř vůbec maso, absolutně ne uzeniny. Jestli to tohle ovlivnilo - nevím. Co ale považuju za nejdůležitější, to byla osobní SPOKOJENOST a PŘIJETÍ. Tenkrát jsem prostě svoje pupínky přijala. Přestala jsem proti nim vnitřně bojovat. Řekla jsem si, že prostě ke mně patří a ten, kdo mě má opravdu rád, má rád i moje pupínky. přestala jsem je řešit. (možná jsem je díky tomu i přestala rozškrabávat?-to je taky určitě moc důležitý!) Zdá se to možná až fujtajbl, ale můj tehdejší přítel byl toho možná příčinou - věděl, jak moc jsem z nich nešťastná a dokonce mi na ty nejbolavější dával pusy. tak mě naučil "mít rád i svoje pupínky". Nevím, jestli vám tohle povídání někomu pomůže... Jen bych prostě Vás všechny, které akne trápí, chtěla nějak povzbudit. Nalejt vám trochu víry sama v sebe. Mějte rádi samy sebe. Vždycky když si budete chtít stoupnout před zrcadlo a začít zas řádit ve svým obličeji, vzpomeňte si na to, že se máte rádi a neubližujte si. Nedloubejte sami do sebe. Přijměte to, jak vypadáte, přijměte to, jaci jste. A mějte se rádi i s tím, co se vám na vás momentálně může zdát špatné. Ti, kdo vás opravdu znají, vědí, že TOHLE není překážka k tomu, aby vás měl někdo rád. A ti ostatní, co vás podle akne třeba i soudí, ti nestojí za to, abyste se tím trápili... Moc vám VŠEM držím palce. Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc moc děkuju za komentář! Já se právě tak nějak snažím akné už taky přijmout, ale že mi to trvalo.. :) taky si myslím, že když proti němu budu bojovat, tak on bude proti mě... Takže se prostě snažím ho léčit, teď na to chci jít i vnitřně, ale neberu ho jako vetřelce, beru to jako něco, co ke mě patří, taková já prostě jsem.. někdo má to a někdo zas to.. holt se nedá nic dělat a je lepší se s tím smířit a třeba hledat pomoc, než kvůli tomu fňukat a bejt z toho špatná.. tím sí škodím ještě víc.. proste myslet pozitivně je klíčem k úspěchu.
      Můj přítel mi na ně taky dává pusinky, aby mě tak "nebolely" :)

      Vymazat
  40. Ahoj, tak takový článek jsem přesně potřebovala! Zrovna si pořád fňukám, že jsem snad jediná na světě kdo má tak škaredou pleť, protože všechny moje kamarádky mají dokonalou pleť, nikde snad nikoho nepotkávám s akné, tak si říkám,že ty holky snad nevychází z domu nebo chodí kanálama, že to prostě není možné! :D A mě prostě nějakým zvláštním způsobem strašně potěší, že v tom nejsem sama.. :) Pleť mám momentálně asi v takovém stavu jako ty, možná i horší, já už to vidím jenom černě a před zrcadlem zavírám oči a potom co mi v jeden jediný den řekla teta, babička i brácha, že bych s tím něco měla dělat (v těch chvílích se mi chtělo neskutečně brečet, i když to vůbec nemyslí špatně a chcou mi pomoct) tak jsem se rozhodla, že tomu dám ještě šanci a zítra zajdu na kožní, dám si novou naději, že mi předepíše nějaký zázračný krém a doufám, že to nebude další velké zklamání, protože za ty roky (od puberty do 20) jsem už ztratila veškerou chuť s tím něco dělat nebo prostě spoléhám na léto, to mám vždycky tak hezkou pleť.. Takže držím úplně moc palce,ať už ti něco konečně 100% zabere a budu dál sledovat tvůj blog! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuju za komentář!:) Neboj, říkám si to samé.. nikdy jsem ještě neviděla nikoho s takovou pletí jako mám já (když teda nepočítám net a ytb), myslím ve skutečnosti :) Já se na to snažím koukat pozitivně, protože když nic jinýho, tak aspoň prostě z toho nejsem tak špatná, jako když si furt řikám "fuj, to je hnus, sem tak ošklivá!", to mi nepomáhá už vůbec, takže si prostě řikám, že pupínky ke mě patří, taková jsem a nic s tím nenadělám.
      Ale ty kecy jako "měla bys s tím něco dělat" taky miluju.. kdyby jen věděli, jak moc se snažím..si asi mysí, že mi je úplně jedno, co na tom xichtě mám..

      Vymazat
  41. Teda, abych se přiznala, tak první, co mi napadlo, když jsem se dívala na tvoje fotky, bylo: "Ta holčina má fakt nádherný rty!". Účelu, za kterým jsi je vystavila, jsem si všimla až potom. Jinak k článku... myslím, že tohle je super námět na sérii článků, hodně holčinám to určitě pomůže. A tobě držim palce!
    Anet

    OdpovědětVymazat
  42. ahoj, vykašli sa na všetky drogériové blbosti, nie je nad jednoduché domáce veci... ja som mala tiež takúto pleť a stále dookola som skúšala všetko možné až som sa uvedomila, že nemá význam za to vyhadzovať peniaze do luftu, sprav si doma jednoduchú medovú masku (med + trochu škorice) min 30 minút (môžeš aj cca 2 hoďky) nechaj pôsobiť a dávaj si ju každý deň, jediná vec ktorú mám z lekárne je termálna voda la roche-posay a zinková masť - tá robí zázraky a dokopy ťa to víde nejakých 5eur... ale veľmi veľa záleží aj od stravy a nie každému to isté sadne..

    OdpovědětVymazat
  43. ahoj, nečetla jsem tady rady ostatních, ale mívala jsem podobný obličej, na produkty od kožařek jsem se vybodla, protože mi rozežíraly obličej a chodila jsem jen na kosmetiky - Biodroga, pak různé laserové masky... to co mi ale fakt pomohlo je Institut Esthederm, mají přímo propolisové řady, brácha na tom pak byl podobně a taky mu Esthederm moc pomohl... Pak jsem byla i na frakčním laseru a už i poslední jizvičky jsou pryč a obličej je úplně vyhojený, ale samozřejmě to nějáký ten rok trvalo, nic není hned! Dita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžu se zeptat, kde jste byla na frakčním laseru? Já o něm uvažuji, ale četla jsem hodně diskuzí, že to nepomohlo, nebo se stav pleti zas vrátil do původního stavu. Opravdu laser jizvičky vyhladí? děkuji

      Vymazat
    2. Byla jsem v LC Anděl Praha, dle slov Dr. je to ten nejbolestivější laser, protože jde nejvíc do hloubky. Opravdu to při aplikaci bolelo jak blázen, pak jsem měla hodinu zimnici a nebyla schopná odjet... 3dny jsem nemohla vycházet z domu, jaký to byl hnus, další 4dny se to loupalo.... pak už jen dobrý:) měla jsem hluboké, fialové i červené jizvy a teď pár těch nejhlubších zůstalo, i to zbytkové akné se už taky nedělá... takže já jsem ráda, že jsem to udělala... teď ještě chci jít jednou vylaserovat bradu... Dita

      Vymazat
    3. Děkuji za informaci k laseru :) Ráda slyším, že pomůže, když už si musí člověk vytrpět tu bolest a taky ten odraz v zrcadle, když se na sebe po laseru má podívat :) Nemám jizvičky hluboké, spíš mělčí, ale větší, tak snad by mi mohl taky zabrat. Děkuji

      Vymazat
  44. Milá děvčata, jsem kosmetička a člověk, kterého zajímají souvislosti. Všechny, včetně lékařů-ty na prvním místě-řešíte následek-akné, ale příčinu, která je uvnitř Vašeho těla neřešíte. Většina z Vás začala brát HA v době, kdy ještě nebyl ukončen hormonální vývoj-skončí v cca 19ti letech-takže jste do tohoto vývoje zasáhly-většinou proto, abyste zastavily akné- ono se ale vrátí po vysazení a ještě horší, mnohé z Vás vysadí HA až v době kdy chtějí otěhotnět a mají akné a k tomu jsou těhotné - co asi má jejich dítě?! Alergie apod.I u Vás se mnohdy mísí akné s nesnášenlivostí určitých potravin. Kůži naše tělo používá k vylučování všeho špatného, když to játra a ledviny "nestíhají", akže důležité pro Vás je posílit játra, ne!! jen detoxikovat, posílit ledviny - aby se chemie HA apod. kterou jste do sebe nacpaly, včetně všech nefunkčních krémů vyloučily, pak vysledovat po čem se Vám projevy zhoršují (čokoláda, cocacola!!, cukr, koření, smažené jídlo-vše zatěžuje játra, nechte je odpočinout), jukněte se na stránky Mgr.Podhorná - Naděje
    má úžasné bylinkové výluhy, výluhy z pupenů - které se užívají, a má sady, které
    jsou sestavené přímo na akné (jen je tam napsáno-to vyžaduje zákon "na alergické projevy-akné) nebo jí můžete napsat mail-popsat problém a ona Vám sestaví sadu. Bylinky pracují důkladně, ale pomalu, musíte být trpělivé, ale uvědomte si, jak dlouho berete HA? jak dluho to vše řešíte? a zhoršujete? - pak dejte svému tělu čas!! Moje klientky vydržely, dnes mají krásnou pleť jsou těhotné, mají děti a jsou zdravé-ty trpělivé-ty netrpělivé si to musí ještě "Užít". A nyní k péči o pleť -
    nepoužívat mycí gely, ale pleťová mléka a pleťové vody a jen ty bez alkoholu, pravidelně pleť tímto odličovat!!! nesmíte používat alkohol! zinek! vysušuje pleť (tím se pleť více mastí) poškozuje, sebere jí ochranný film a pleť je náchylná k zánětům, přípravky s alkoholem-jen místně kde je něco v zánětu jako dezinfekci. Přípravky s retinolem - vitamin A raději také ne, nebo jen krátkodobě, v zimě a na noc!! Pleť hydratovat-pleť se nebude tolik mastit, vyživovat-vyživená pleť je silná a může se hojit a zvýší se její obranyschopnost a nebude náchylná k zánětům. Pleť musíte OPEČOVÁVAT!! novou fakt nedostanete, s touto musíte vydržet do 75,80 90 let!!!!!!!! Takže i frakční lasery nechte až na později - případné jizvičky, protože když nevyřešíte příčinu - za dva roky se akné po frakčním laseru vrátí.
    Při hojení akné velmi pomáhá biostimulační laser. Držím Vám palce. Milada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem HA právě vysadila a pleť se zhoršilo takhle brutálně. Vím, že je HA svinstvo, prot jsem ráda, že jsem ji vysaidlo relativně brzo (brala jsem ji ani ne 2 roky) a i tak , co to udělalo..
      Jinak ano, vím, že je špatně něco uvnitř, mám totiž problémy s játry(cirhoza), takže se to prostě odráží i na té pleti, ale bohužel s tím nic neudělám, játra jentak nevyléčím..
      Díky moc za všechny info, k té paní určitě mrknu :)

      Vymazat
  45. Ahoj, a med si skúšala? :) 3 lyžice medu a 1 lyžička škorice sa zmieša v pastu. Tá sa aplikuje na pupienky pred spaním a ráno sa zmyje teplou vodou. Keď to robíte denne, pupienky do týždňa zmiznú s koreňmi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zatím ne, ale slyšela jsem o tom :) chci teď používat jen ten Skinoren, abych zjistila, jestli pomáhá/nepomáhá..no a pak určitě vyzkouším i ten medík:)

      Vymazat
    2. A držím palce aby sa ti to čo najskôr zlepšilo!! :)

      Vymazat
    3. Ahoj, ja som tiež chodila blbej kožnej, tvár som mala horšiu ako ty:( Tiež mi predpísala Skinoren, stále len skinoren skinoren skinoren. absolútne mi to nepomáhalo, povedala mi, že som v puberte a že to prejde, no ja som sa veľmi hanbila s takou pleťou ale potom som náhodne objavila jednu kožnú, ktorá mi predpísala CURACNE. dosť mi to pomohlo, brala som to pol roka ale ako som prestala, tak sa mi to zase zhoršila. Počas brania tých liekov som mala pleť úplne čistú. fakt úplne. Kožná mi povedala, že keď to zničí zápal, tak mi urobí chem. peeling aby trochu zmiernila jazvy. Potom som objavila na nete Tarika akné, čítala som recenzie a objednala si to. A fakt je to super!!!

      Vymazat
  46. Ahoj, já jsem na kožní chodila zhruba před třemi roky, po vysazení HA se mi pleť rapidně zhoršila, doktor nic moc jak píšeš ty, něco takového jsem zažila taky, seděl za stolem napsal recept na mast a šlus. Výsledek žádný. Nasadila jsem opět HA a pleť byla OK. Letos jsem opět vysadila antinu a děs bes. Jsem nešťastná. Vyhledala jsem proto dermatoložku. Včera jsem byla na prvním čištění pleti, obličej mi roznípala no hrůza:(. První konzultace plus Bioderma H2O, sebium global a Isotrexin mě vyšla na 1550,- ,včerejší čištění a Cicaplast na hojení 770,-. Takže prachy lítaj. Bojím se jen aby to mělo nějaký efekt, abych nevyhodila x tisíc a nic.
    Mimo to užívám konopný olej a jsem přesvědčená že nějaký efekt tam je i když zázraky čekat asi nemůžu. Chtěla bych zkusit i nějakou bylinnou čistící směs na pití. Ale nevím do čeho jít. No uvidím... Tak ti přeji pevné nervy a hodně štěstí v boji s akné :))) Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeju ti, aby to pomohlo! Podle mě je fakt důležitý najít toho správnýho doktora..
      Díky za tip na konopný olej, podívám se po nem :)

      Vymazat
  47. Ahoj Jani,
    je mi 24 a po 7 letech jsem vysadila HA (Chloe - brala jsem ji kvůli akné, které jem měla v 17 fakt něco jak ty.. Už je to půl roku od vysazení a pleť je fakt děsná.. A rozlezlo se mi to i do dekoltu a na záda..takže nemůžu vyjít v tílku..Mám ty pupínky snad všude v obličejí a nejvíc na tvářích, ale spíš ty menší (jakoby krupička + pár podkožních. Udělá se mi každý den tak 5 malých nových pupínků s bílou hlavičkou, nevydžím to nemačat.. Nevím už co s tím a ještě k tomu se furt lesknu. Včera jsem si koupila pangamin pivovarský kvasnice a ředu Sébiou od Biodermy. A na dekolt a zída jsem začla sypat dětský zásyp s azulinem Aviril.
    No nevím, zda to zabere.
    Jinak ti džím palce, musíme to akné porazít, já už nim bojuju 11 let a už mi dochází trpělivost!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeju hodně štěstí! Ale stejně bych raději navštívila kožaře, ale teda nějakýho, na který jsou dobrý recenze, ja můžu doporučit paní doktorku Tvrdoňovou, pokud jsi z Prahy nebo bys tam byla ochotná dojíždět. Musím říct, že se mi akné pomalu, ale jiste hojííí :)

      Vymazat
  48. Ahoj Jani, ty fotky, co tu davas... jako bych se na sebe divala do zrdcadla pred par lety..strasne ti drzim palce.. vetsinu toho, co pises jsem taky brala, akorat ne ROA, ale Doxybene a Doxyhexal. Kvuli jatrum a celkove blbymu pocitu, ze to nepomaha jsem toho nechala. ted chodim k jedne kosmeticce, ktera pouziva specialni metodu 'biologicky Peeling' a krasne se mi to prirodne hoji a ja zacinam byt spokojena. Je to dlouha cesta, me to trvalo rok a pul! Dulezity je vydrzet. Napisu, co mi jeste pomohlo - zevnitr - bylinkove caje, jist hodne mrkve a brala jsem pangamin, ten taky hodne pomohl a pit vodu s citronem kazdy den. A na vnejsi? Treba bylinkovou 'pletovku' dat do rozstrikovace a kdyz jsem Doma nenalicena, tak se 'ocakavat' :), pak casto menit lozni pradlo (roztoce jsou Pekny mrchy) a samozrejme pouzivat tu kosmetiku od te kosmeticky - osaine. Je to otrava, clovek ma 4 preparaty rano i vecer, ale zabira to no..
    P.s. pro holky, co veri na HA a berou ji - moje nejlepsi kamoska ji brala s nejmensim obsahem hormonu, musela jit do nemocnice kvuli HA a malem oslepla (to jsou ty nezadouci ucinky, co nikdo moc necte), takze bacha!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasim naprosto ve všem! Nejtežší je bejt trpělivá no, ale já už se to tak nějak za ty roky naučila a nečekám zázraky hned.

      Vymazat
  49. Dřív jsem taky měla velký problémy s akné. Neměla jsem to teda takhle hodně jako ty, spíš jsem měla pár boláků, ale fakt velký (v průměru asi 2cm), bolestivý a než se mi začal ztrácet, tak uplynuly i 3 měsíce.
    První doktorka za kterou jsem přišla, mi napsala mastičku aniž by se na mě nějak detailně podívala a doporučila mi jednou týdně chodit na léčbu dusíkem. Byla jsem tam asi 3x, ale prostě mi ta doktorka přišla divná, tak jsem hledala dál. Nakonec jsem našla skvělou paní doktorku v nemocnici na kožní ambulanci. Napřed na mě zkusila různý mastičky a vodičky, který mi nechala namíchat v lékárně, to na mě ale bylo málo a tak jsem brala antibiotika a chtěla mi nasadit i antikoncepci (tu jsem ale ve svých třinácti odmítla). Nic nezabralo, tak jsem začala brát roaccutane (bála jsem se těch vedlejších účinků - přece jenom, když mi dali 2 stránky slov jako poškození ledvin, stres, sebevražedný sklony, tak mě to docela vyděsilo, ale nakonec byla jediná komplikace popraskaný rty do krve a to se dalo snést) a ten mi vážně pomohl. Už to budou 4 roky, co mi léčba skončila, občas se mi udělá bolák, ale je menší, není tak nápadný a rychleji zmizí. Vždycky když už si chci začít stěžovat na svojí pleť, tak si vzpomenu na to, jak jsem vypadala dřív a na články jako je tenhle a řeknu si, že už si nemam na co stěžovat a mam být ráda za to, co je teď:)
    Hodně štěstí s další léčbou, je to na dlouho, ale dá se to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Roa jsem dřiv brala taky, pusu jsem měla šílenou, ale měla jsem i hrozně vysušený ruce- přišlo mi to trochu jako ekzém a fakt to nebylo hezký, ale zas pomohl, to určitě jo, ale bohužel se mi akné opět vrátilo, ale myslím si, že na tom hodně přispěla i HA . :)

      Vymazat
  50. ahoj...musim ti doporučit sudocrem...je fakt super... pomaha mi moc a vetsinou si ho davam vecer necham pusobit na noc a rano ho smiju.... najdi si o nem neco... ale fakt se mi osvecil.... no jen sem ti to chtela napsat .. snad ti to pomuze...(ten krem je puvodne na opruzeniny ale plno lidi ho doporucuje na akne.. kdyztak se zeptej sve kozni... nekde sem cetla ze pro nekoho neni tak uplne dobrý a ze nekomu muze i skodit.. prosim zeptej se ji na ten sudocrem a napis to sem.. docela rada bych vedela jestli to opravdu pomaha a nebo se mi to na tom xichte jenom kryje...jeste se dozvim co to na sebe vudbec patlam :D....tak dika napis to sem prosim)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, sudocrem znám, je fajn, ale nepřijde mi, že by nějak zázračně léčil..alespoň mně ne. Jednou za čas je parádní, mám po něm pleť vždy takovou sjednocenější, ale nesmím ho používat pořád, pač si pak pleť zvykne a už to není ono..
      Ale co se týče pupínků, tak nevidím nějaké extra zlepšení diky sudocremu, on ho sice vysuší ale to je tak asi všechno..

      Vymazat
  51. Ahoj, já měla pár pupínků vždycky, ale před rokem po vysazení antikoncepce se to zhoršilo takovým způsobem, že jsem se styděla vyjít na ulici, nejhorší to bylo hlavně na tvářích, spáncích a bradě... takže zkrátka hlava dolů, aby mi nebylo vidět do obličeje, strach z pohledu lidí... odmítala jsem se scházet s lidmi, díky bohu jsem se trochu přemohla a našla si fajn přítele, který mě miluje i s tím sajrajtem na obličeji. :-) Teď se mi daří držet tu hrůzu na uzdě, rozhodně se mi to zlepšilo a fleky časem zmizí...
    Když jsem si přečetla tvoje články a viděla tvoje fotky, hodně mi to pomohlo, abych přestala být nešťastná ze stavu mé pleti a přestala se vyhýbat bližšímu kontaktu s lidmi, hlavně už se nebojím dát vlasy za uši, před přítelem doma se nemaluju, prostě to tam je, ještě nějakou dobu bude a musím se s tím smířit. :-) Hrozně moc ti fandím a přeju úspěšný boj.

    OdpovědětVymazat
  52. ahoj :) napíšu vám "svoje" povídání :) byla jsem ta typická puberťačka, která si v 15 nechala předepsat antikoncepci...potlečily se projevy, ale problémy bujely dál. ve 23 jsem vysadila a DES a hruza..DALEKO horsi, nez v tech 13,14 letech. Ted uz kozni neverim (chodila jsem na specializovanou kliniku, vyhlasenou a jedine co mi ve finale zase cpala, byla antikoncepce..doplněná mastičkama v neskutečném množství...ani by mi tady nezbylo místo na to, kdybych chtěla vypisovat všechny, co jsem za těch xlet u kožní měla...a podle recenzí nejlepší kožní v širším okolí, specialistku na akné..) ted akne řeším pomocí imunologie a biorezonance, tam mi prisli na nizsi funkci strev a ledvin, uz pred ctvrt roku jsem nemela v puse nic, co by se otřelo o pšenici a mleko (a to byla fakt sila, byla sem zvykla mit mlecne vyrobky nekolikrat denne!) a zacina to v souvislosti s tou biorezonanci vypadat podstatne lip...ale je to beh na dlouhou trat, pocitam, ze v poradku budu tak za rok...ted k tomu uzovam i biodermu GLOBAL (lokálně)a jsem na tu bidu spokojena...protoze KONECNE se nasel lekar (byt soukroma ambulance), kde mi skutecne resi pricinu a nesnazi se dusledek zamaskovat antikoncepci (a nakecat mi, ze je to hormonalniho puvodu...naopak, bylo mi na imunologii receno, ze hormony a kuži mam zcela zdravou, problem mam uvnitr...a to zlo zevnitr mi buji na obliceji...) :) jsem hrozne rad aze sem tam sla, ze sem tam nechala tech par tisicovek, protoze to efekt ma a kdybych mela spocitat ceny antikoncepce za nejakych 7 let, ceny masticek, leku atd, tak me to ve finale vychazi za hubicku :))) takže moje péče teď je - biorezonance, imunologické kapky od pana doktora, a na obličej si patlám Aloe vera (NE Z LEKARNY!! primo jsem si koupila rostlinku (musí být přímo ta léčivka, je jich hodně druhů, tak pozor a musí být větší už), každý večer ustřihnu kousek listku a napatlám se tou lepivou dužinou co je uvnitř. Neskutečná léčivá přírodní síla, věřte nebo ne :) no, a když cítím, že se mi klube něco tvrdého, červeného, bolestivého, tak to máznu Globalem... Ale to chození s obličejem dole, zakrývání, uhýbání pohledů..to všechno znám. Naštěstí mam už hodně let partnera, který tohle neřeší...:)

    OdpovědětVymazat
  53. ještě doplnění :) k tomu doktorovi a k tomu, že jsem už dnes přesvědčená, že každé akné, ekzem atd má vnitřní příčinu...nevěřila jsem tomu, upírala své naděje k lékům, mastičkám...pan doktor mě o tom opravdu přesvědčil. Sám říká, že je mu smutno z toho, že drtivá většina lékařů řeší pouze následek (máš akné? dáme mastičku nebo roacutane, máš ekzém? dáme kortikoidy...) ale neřeší se to, PROC to máš...krásně mi to vysvětlil na příkladu oparu - udělá se mi opar, jdu do lékárny, koupím herpesin, namažu a šlus.. Ve skutečnosti je třeba se zamyslet, proč ten opar vzniknul...aneb "vy nejste nemocná protože máte opar. Vy jste nemocná A PROTO máte opar" to jen k zamyšlení, možná někomu moje postřehy pomůžou v jeho "dosud marném" boji s opravdovým, silným akné...:)Ten pan doktor, ke kterému chodím, je imunolog, má poradnu pro pacienty se zhoubnými nádory - tím chci jen naznačit, že niorezonance není žádné šarlatánství, je to lékař s mnohaletou praxí ve fakultní nemocnici...pro mě bylo hrozně těžké nejíst nic s mléka a pšenici..zvykla jsem si, pomohly mi blogy vegánů atd..je to těžké ale je třeba vydržet, nemá smysl očekávat, že když to omezím tak za měsíc budu mít pusinku jak z alabastru...a co se týče JANE - do očí mě praštilo to, že máš nemocná játra...možná bych příčinu hledala tam,...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako jasný, určitě to bude i někde uvnitř to je prostě jasný... děkuju ti moc za tip na toho doktora, moc ráda se na to podívám.
      Jinak jo, mám cirhozu jater, takže to bude určitě i tím, ale bohužel nevím co s tím dělat, protože je to prostě nevratný a léčím to, ale nikdy to nebudou zdravý játra.

      Vymazat
    2. jenom , mohla bys mi přesně říct, jak se pan doktor jmenuje?:)

      Vymazat
  54. Ahoj. Mam podobne trapenie. Akurat som zacala s ROA a zatial badam len zhorsenie co ma dostava do pochybnosti a mam obavy ci sa to zlepsi...Pisala si, ze si uzivala ROA, mala si negativnu skusenost? ale chcem sa vratit k Tebe, lebo ma zaujima ako sa ma Tvoja plet po 5 mesiacoch od napisania tohto clanku a ako si zabojovala s akne...Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, mně se při Roa plet hrozně moc zhoršila, dělali se mi veeelky podkožáky, po kterých mi zůstaly tmavé fleky a jizvy..po vysazení asi tak 3 měsíce se pleť teprve celkem srovnala, pak jsem měla pokoj až do tý doby, než jsem vysadila HA (cca 3 roky)
      JInak mám tu i další články, myslím, že 3, teď mám momentálně pleť co se týče pupínků v perfektním stavu, ale za to asi i může léto, vždy v létě ji mám lepší, ale flekatá jsem bohužel hrozně pořád..

      Vymazat
  55. Presne toho sa bojim..berem ROA sice len 2 tyzdne ale moja plet sa zhorsila.na tvari je to celkom v poriadku mam ju len suchsiu a kde tu nejaka vyrazka horsie je to s krkom ten mam cely zapaleny, bolavy, vyhadzany..neviem ako to odhadnut lebo vsetci tvrdia ze treba mat trpezlivost a pockat..ale kedy je ten moment, ze vies, ze telo reaguje na liecbu prip. kedy to stopnut aby som si neposkodila este viac? poznal ludi ktorym ROA extremne pomohol ale mam aj jednu znamu ktorej zostala cela zjazvena tvar..bojim sa ci to odhadnem mam obavy..dlho som sa rozhodovala a stale neviem ci to bola spravna alterantiva..avsak pred tym som vyskusala uz vsetko...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heled, já ho brala cca 3 měsíce a teprve až po skončení léčby..no tak půl rok ještě se pleť dala do pořádku, protože ty léky ještě nějakou dobu v těle zůstanou. Já ti takhle bohužel neporadím, to by měl vědět doktor.. Nechala bych ho aspoň ty 3 měsíce, to je ta nejrkatší léčba. Mně po něm jizvy zůstali, ale to jenom proto, že jsem nevěděla, že ty podkožáky nemám mačkat a mačkala je jak divá, nikdo mě na to neupozornil, takže si myslím, že pokud je mačkat nebudeš a necháš je prostě vstřebat, všechno bude ok :)

      Vymazat
    2. No len to je tazke nemackat si to ked si mas uz take "biele" vtedy co s nimi ? cize najlepsie by bolo potlacat vsetky zapalene vyrazky ak tomu dobre chapem..lebo mam vyskusany krem od Adermy Exomega a ten reaguje uplne vyborne s podkozakmi ma protizapalovy efekt je sice velmi mastny ale obsahuje vytazky s psenice a preto je ukludnujuci a ked si 2-3 dni mastim podkozny tak sa vstrebe a niet ho:) ach tieto starosti...kazdy musi mat dake ale s touto pletou je to take nevyspytatelne a fakt neviem najst pricinu...

      Vymazat
    3. No, když už byly bílý, tak jsem většinou jen to bílý lehounce propíchla jehlou a maliličko vymáčkla, ale fakt jen lehounce, aby si odstranila ten hnis, ale zase aby ti netekla krev a pak ti tam nezůstal flek.
      Tak ten krem mě zajímá, na ten se mrknu, díky! :)
      Jo, s tou pletí je fakt trápení, ale hodně hodně důležitá je psychika, když si budeš pořád řikat, že máš ošklivou pleť, tak to tak fakt bude, zkus se na to mrknout jinak :)

      Vymazat
    4. je mi to jasne, je to o psychike vela..uvedomujem si to ale na druhej strane je to genetika, proste ked ja som sa vytrapila s kremikami, odlicovanim a vsetkym moznym, kamosky nemali ani jeden pupak a ani nevedia ake su odlicovace na trhu..ale samozrejme ked sa pozriem na tie vyrazky milionkrat za den asi ich vytahujem ocami z koze :D skus ten krem je mastny ale je protizapalovy mne to raz jedna alternativka poradila a odvtedy limitujem zaplene nim..len sa mi nechce uz potlacat uz by som chcela aby sa proste prestali tvorit!!!! ale asi ti tu nemusim opisovat co chcem lebo vsetci mame rovnaky problem co citame tieto bogy..no snad to s tym ROA zvladnem a budem patrit medzi tych, ktorym to pomohlo a "zmenilo zivot"..vsak je to o psychike tak idem kazdu tabletku brat ako liecivo ktore mi pomoze :)

      Vymazat
  56. Ahoj, nečetla jsem celou diskuzi a koukám, že už je staršího data. Mamka mi zrovna dneska přinesla od kožařky zineryt, tak jsem na něj zvědavá. Jinak - strašně mi pomohl krém od SynCare White Action, má 20% nějaký kyseliny od A? Netuším, ale staré fleky po akné zbělaly, takže už nejsou skoro vidět a kdykoliv se mi udělal hluboký podkožní bolák, dala jsem si přes noc "masku" z toho krému na bolavý místo a úplně to přes noc či dvě zmírnilo bolení i ten podkožní maz :) Zázračnější krém za ty roky zkoušení věcí na akné jsem nenašla, tak snad pomůže i tobě :) přeji hezký den!

    OdpovědětVymazat
  57. Ahoj, vidim, že tu máš staršie komentáre.... Ako si na tom teraz? Čo ti najviac pomohlo? Ja pred 7 rokmi som brala ROA, teraz mám 25 rokov a po vysadeni HA sa mi velmi zhoršila pleť. Mám ju takú, ako si mala ty natej fotke.
    Diky za odpoveď .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, promiň, že odpovídám pozdě... No já momentálně používám Skinoren a dá se říct, že mi hodně moc pomohl. Teď už mám jen pár pupínků, ale jako dobrý.. trápí mě už víceméně jen fleky :)

      Vymazat
  58. Ďakujem za podnetný článok . Mne veľmi pomohla stránka AknéLiečba.sk . U mňa bol problém hlavne v zlej strave. Diky moc !

    OdpovědětVymazat
  59. Mne skinokrem pomohol v mojom najhorsom obdobi, este stale sice akne mam ale je to lepsie ako pred rokom, a momentalne opat uzivam tento krem, len sa mi zda ze nepomaha tak ako niekedy.

    OdpovědětVymazat
  60. Ahoj,
    mě na akné pomohl jablečný ocet!!

    OdpovědětVymazat
  61. Ahoj, děkuji že jsi napsala tento článek. Měla jsem reakci na jednu kosmetiku po které se mi udělalo úplně stejné akné jako máš na fotkách. Mám státnice za rohem (23 let) a tohle byl pro mě něuvěřitelný šok. Myslela jsem, že jsem v tom sama a tohle mě uklidnilo, že si prošel někdo stejným trápením jak já. Vyjít někde bez makeupu znamená jen to, že se lidé ptají nebo sledují každý flek a pupínek. Těším se až za měsíc začnu řešit kožní já :) ted na to nemám vubeč čas jsem na intru daleko od domova :)

    OdpovědětVymazat
  62. Na akné existuje tolik přípravků a každý si asi musí najít ten, který mu funguje. Já jsem vyzkoušela různé vodičky a krémy na doporučení kamarádek, které jim zabraly, ale mně se akné dělalo dál. Já osobně nedám dopustit na CBD olej, který si objednávám tady . Je to skvělá věc. Má i další účinky, ale pro mě je nejdůležitější, že se mi konečně nedělají ošklivé pupínky na obličeji.

    OdpovědětVymazat
  63. Děkuji za tento článek. Je moc užitečný pro lidi, kteří si chtějí zajít do lékárny a zbavit se pupínků. Nechci tě kritizovat, ale z dlouhodobého hlediska toto prostě nefunguje. Nebo funguje, ale musíš stále krmit společnosti svými penězi. Přitom se stačí měnit od základů. Jak? S tím vám pomůže tento odkaz.

    OdpovědětVymazat

  64. S akné jsem měla obrovské problémy, když mi bylo 22 let. Tehdy jsem studovala vysokou školu dálkově, chodila na osmičky do práce a čekala Adámka v sedmém měsíci. Na akné a chození po doktorech jsem neměla čas. Proto jsem zkusila preventivně produkty z cibdol.cz a ono to pomohlo.

    OdpovědětVymazat
  65. Tak tohle chce fakt odvahu. Dát sem fotky, i když jsi měla akné docela dost výrazné. Moje přítelkyně na tom byla dost podobně. S akné bojovala už od svých dětských let a i když se jí ještě neztratilo, věřím, že jsme na dobré cestě. Na webu Budibi, kde jsou perfektně popsané informace o CBD, jsme se dočetli, že by s akné mohl pomáhat CBD olej + kosmetika. Udělali jsme tedy pořádný nákup a přítelkyně si začala pravidelně kapat + aplikovat denní sérum. Věřte tomu nebo ne, ale akné se už dva měsíce stabilně ztrácí.

    OdpovědětVymazat

Děkuji! ♥